MetaForum vervroegd ontsmet

In de weekenden van 14-16 en 21-23 juni vindt een grondige desinfecteer- en schoonmaakactie plaats in MetaForum. Directe aanleiding is een bacterie die is aangetroffen in de inductie-units van een deel van de kantoren in het gebouw. Dat was voor Dienst Huisvesting reden om de geplande periodieke ontsmetting van het klimaatbeheersingsysteem eerder uit te voeren. De bibliotheek en repro zijn in die periode open. Alleen kantoren zijn gesloten.

Volgens projectmanager ing. Marten Dijkshoorn van Dienst Huisvesting gaat het om een bacterie uit de “minst schadelijke categorie”, waar alleen mensen die er overgevoelig voor zijn iets van merken. De aanwezigheid van de bacterie kwam aan het licht door gezondheidsklachten van een medewerker van de faculteit Wiskunde & Informatica, die bovenin MetaForum gehuisvest is, vertelt Dijkshoorn. “Daardoor is het balletje gaan rollen. Hij bleek overgevoelig voor deze bacterie. Wij zijn toen op zoek gegaan naar de bron. Daaruit werd duidelijk dat de bacterie alleen zat in een deel van de inductie-units die zijn ingebouwd in het plafond van de kantoren.”

Via de inductie-unit wordt verse lucht de kantoren in geblazen. Bovendien zijn de units voorzien van een zogeheten convectorbatterij die de lucht kan verwarmen of koelen. Dergelijke systemen worden volgens Dijkshoorn al zeker twintig jaar toegepast, maar op de TU/e-campus is MetaForum het eerste gebouw dat hiermee is uitgerust. “De inductie-units moeten standaard eens in de paar jaar grondig worden schoongemaakt. Dat hadden we voor volgend jaar gepland, maar naar aanleiding van de vondst van deze bacterie hebben we besloten het een jaar eerder te doen.”

Niet alleen de inductie-units worden gereinigd bij de schoonmaakactie, ook de vloeren, wanden en bureaus worden schoongemaakt. De units worden gedesinfecteerd met een “droge mist van waterstofperoxide”. Tijdens de behandeling mogen de bewoners van de betreffende kamers niet aanwezig zijn. Zij zijn inmiddels geïnformeerd over de schoonmaakactie.

Deel dit artikel