Emile Aarts

Data Science Center ontvangt in januari eerste promovendi

De eerste promovendi beginnen vanaf januari 2014 aan hun onderzoek bij het Data Science Center Eindhoven (DSC/e). Dit nieuwe onderzoeksinstituut en opleidingscentrum van de TU/e gaat vanaf 2015 ook onderwijsvarianten aanbieden. Wanneer een volledige bachelor- en masterstudie Data Science wordt gelanceerd, is nog niet precies bekend.

Dat zegt prof.dr. Emile Aarts, decaan van de faculteit Wiskunde & Informatica. Hij geeft morgen zijn intreerede met als hoofdthema data science. Aarts heeft zijn werk als toponderzoeker van Philips lange tijd gecombineerd met een deeltijdbaan aan de TU/e.

Het DSC/e gaat op 2 december officieel van start onder leiding van prof.dr.ir. Wil van der Aalst. Het virtueel center wordt ingebed binnen de faculteiten Wiskunde & Informatica, Industrial Engineering & Innovation Sciences, Electrical Engineering en Industrial Design. Deze vier faculteiten gaan met diverse ondernemingen uit het bedrijfsleven samenwerken. Het center start met twintig promovendi en wil dat aantal uitbouwen naar vijftig. Het streven is om binnen drie jaar een volwaardige masteropleiding op dit vakgebied te kunnen aanbieden.

Aarts: “Onderzoek en onderwijs gaan hand in hand in dit initiatief. In het eerste jaar zullen we vooral promovendi opleiden; daarna wordt de stap gezet naar master- en bachelorstudenten. De opleiding is bedoeld voor ieder talent dat zich laat uitdagen door het vraagstuk om data-items om te zetten in economische of sociaal-maatschappelijke waarde.”

Volgens de decaan zal uit data science een eigenstandige en volwaardige beroepsgroep voortkomen. “Toekomstige data science-specialisten zullen aan de slag kunnen bij alle bedrijven en organisaties die inzien dat inzicht in de waarde van hun data en processen tot economische waardevermeerdering kan leiden. En dat zijn er veel, waarbij de organisaties met een klantgerichte bedrijfscultuur voorop gaan.”

Het DSC/e is volgens de Aarts in Nederland voorlopig uniek in termen van positionering en omvang. Volgens hem heeft de TU/e alle expertises in huis om een wereldspeler te worden. “Dat zullen we in belangrijke mate realiseren door Europese samenwerkingsverbanden als springplank te gebruiken.”

Deel dit artikel