Rudy van Beurden. Foto | Rien Meulman

Ook in je eentje leuk wonen

Dat de woningmarkt de laatste tijd flink aan het veranderen is, lijkt niemand te ontgaan. Met name voor alleenstaanden wordt het steeds problematischer geschikte woonruimte te vinden. Omdat niet iedereen zit te wachten op een Friends-achtige constructie, ontwikkelde Rudy van Beurden, recent afgestudeerd in de richting Construction Management Engineering bij Bouwkunde, samen met bouwbedrijf Heijmans een project met scherpgeprijsde, verplaatsbare woonunits.

Het zou een ideale combinatie zijn: bouwrijpe braakliggende terreinen en de groeiende hoeveelheid woningzoekenden. Maar met de huidige crisis zijn veel gemeentes huiverig grootschalige ontwikkeling te starten. In samenwerking met bouwbedrijf Heijmans probeert Rudy van Beurden gemeentes over de streep te trekken met een totaalconcept. Door het bouwen van speciale woonunits voor alleenstaanden richten ze zich op een nieuw ‘gat in de markt’. “Zeker in stedelijke gebieden neemt het percentage alleenstaanden enorm toe, in Amsterdam ligt dat al op meer dan veertig procent. Maar we moeten ook zeker de kleinere steden en dorpen niet vergeten. Er zijn veel jongeren die na hun studie -mbo, hbo of wo- graag in hun hometown willen wonen. En wat te denken van mensen die na een scheiding op zoek moeten naar nieuwe woonruimte?“

Na zijn literatuurstudie en veel gesprekken met de doelgroep maakte samen met een architect het schetsontwerp voor een woonunit voor alleenstaanden. De te ontwikkelen woonruimte moest makkelijk verplaatsbaar zijn, snel te bouwen, zelfvoorzienend qua energieverbruik (zodat de milieubelasting minimaal is) en bovenal betaalbaar zijn. “Voor zeshonderd euro per maand hopen we een echte thuishaven creëren. De huizen stralen met hun zadeldak een heel huiselijk gevoel uit en zijn makkelijk te personaliseren door kleur en materiaal aan te passen. De woningen zijn ruimtelijk opgezet, maar bieden tegelijkertijd de mogelijkheid tot sociaal contact in de eventuele gezamenlijke ruimte.”

Al op zijn tiende droomde Rudy ervan om architect te worden. “Het leek me machtig mooi om door een wijk te rijden en dan vol trots ‘mijn’ huizen aan te wijzen. Maar gaandeweg mijn bachelor Architectuur ontdekte ik waar mijn echte passie lag - veel onder de mensen zijn en ondernemen. Ik ontwerp nu niet zelf, maar kan toch een plek neerzetten waar mensen zichzelf kunnen zijn. Bijdragen aan een andere manier van denken over bouwen, daar is het mij om te doen.”

Met zijn masterdiploma vers op zak is het eerst tijd voor andere plannen en wordt de oude Kever van stal gehaald. Na al veel van de wereld gezien te hebben, zoekt Rudy het nu dichter bij huis. “Ik wil graag een tijd in Berlijn gaan wonen, als professional kan ik daar veel leren van de Duitse manier van aanpakken en hun bouwvisie. Het wordt weer een nieuw avontuur, ik laad mijn Kever vol met essentiële bagage en zie wel waar ik terechtkom. Het zou mooi zijn als mijn project bij terugkomst ook daadwerkelijk gerealiseerd is. Er zit zeker potentie in en ook geïnteresseerden dienen zich al aan. Zo laat ik toch een stukje zekerheid achter.” En kan Rudy mogelijk twintig jaar na dato alsnog zijn droom verwezenlijken en ‘zijn’ huizen aanwijzen.

Deel dit artikel