Artist impression van de Heijmans ONE

Afstudeerproject Bouwkundestudent wordt werkelijkheid

Als een jakhals beet Rudy van Beurden zich een half jaar lang vast in de realisatie van zijn afstudeerproject; een verplaatsbare woning voor eenpersoonshuishoudens. Met succes. Vorige week werd bekend dat bouwbedrijf Heijmans twee prototypes van de woning gaat bouwen.

Tijdens zijn afstudeerstage bij Heijmans ontwikkelde de toenmalige Bouwkundestudent een totaalconcept waarbij tijdelijke, energieneutrale woonunits gebouwd worden op braakliggende terreinen. Hoewel Heijmans enthousiast was over het concept dreigde het na het afstuderen van Van Beurden, in augustus vorig jaar, op de plank te belanden. Van Beurden: “Ik vond het zo zonde als er niets mee zou gebeuren. Het was toch een soort kindje van me geworden. Dus ik heb me er als een jakhals in vastgebeten.” Een half jaar lang lobbyde hij bij Heijmans. Hij vond zelfs een investeerder die bereid was hem voor vijftig procent eigenaar te maken van twee prototypes. Uiteindelijk bleek dit laatste niet nodig. Onlangs gaf het bouwbedrijf groen licht voor de bouw van twee prototypes onder de naam ‘Heijmans ONE’. 

In juni worden de eerste twee prototypes opgeleverd op de Heijmans-campus SPARK, voor innovatie in de bouw, in Rosmalen. Bij de bouw wordt uitgegaan van het ontwerp van architect en TU/e-alumnus Tim van der Grinten. Dit kwam tot stand in nauw overleg met Van Beurden. Het betreft hoge prefab houten woningen van iets meer dan vijftig vierkante meter met een eigen terras. “We hebben eigenlijk geen concessies hoeven doen. We wilden de prijs laag houden, maar ook een lans breken voor kwaliteit. Dat is gelukt”, aldus Van Beurden. 

Hij is ervan overtuigd dat er behoefte is aan zijn concept. Aan de ene kant omdat tijdelijke bebouwing een uitkomst is voor het grote aantal braakliggende terreinen waarmee vanwege de crisis tijdelijk niets gedaan wordt. Aan de andere kant speelt Heijmans ONE in op de groeiende vraag naar woonruimte voor alleenstaanden. De scherp geprijsde woningen met een all-in prijs van 600 à 700 euro in de maand zijn bedoeld voor jongeren tussen de 25 en 35 jaar. Van Beurden: “Jonge mensen die net afgestudeerd zijn en vooral buiten de deur leven. Die hun geld liever uitgeven aan concerten, etentjes en uitgaan in plaats van huur.” 

Hoewel Van Beurden druk is met GAAF, zijn eigen bedrijf voor positieve energie, zou hij ook graag als ambassadeur van de huizen aan de slag gaan. “De volgende stap is Nederland te veroveren. Laat het aan mij over te presenteren en te inspireren. Het is toch awesome als de afstudeerder die het bedacht heeft dat kan doen.” Het liefst had hij zijn intrek genomen in één van de woningen, maar omdat het prototypes zijn, is dat niet mogelijk. Hij heeft nu zijn zinnen gezet op een proefnacht. “Hoe vet is het als ik mijn Kever voor de deur kan zetten en wakker kan worden in mijn eigen huis?”

Deel dit artikel