Het cortège tijdens de dies van 2013. Archieffoto | Bart van Overbeeke

High Tech Systems hoofdthema van dies

De TU/e viert aanstaande donderdag haar 58e verjaardag. Het thema van de dies natalis is ‘High Tech Systems’, verwijzend naar het gelijktijdig gelanceerde High Tech Systems Center (HTSC). Tijdens de diesviering in de Paterskerk gaan diverse sprekers in op het thema. Daarnaast wordt een eredoctoraat uitgereikt aan de Britse hoogleraar Norman Fleck.

Het High Tech Systems Center, dat tijdens de dies officieel gelanceerd wordt, integreert niet alleen disciplines uit de werktuigbouwkunde, elektrotechniek, fysica en informatica, maar betekent ook een samenwerking tussen TU/e en de industrie. Met het onderzoekscentrum wil de universiteit voorop lopen in het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe, nauwkeurige hightech apparatuur. 

Tijdens de plechtigheid donderdag in de Paterskerk vertelt de nieuwe voorzitter van het College van Bestuur, ir. Jan Mengelers, over zijn persoonlijke fascinatie voor de technische wetenschappen en de schoonheid van de techniek. Daarna laat prof. dr. Jos Engelen, voorzitter van de NWO, zijn licht schijnen over het hightech wetenschapssysteem. Hij laat aan de hand van enkele voorbeelden zien hoe technologie en wetenschap verweven zijn. Prof. dr. Siep Weiland, hoogleraar bij de faculteit Electrical Engineering, gaat vervolgens in op de toekomst van de microchip en de volgende generatie machines voor de productie van microchips. 

Aan het einde van de viering reikt rector prof. dr. ir. Hans van Duijn een eredoctoraat uit aan prof. dr. Norman Fleck voor zijn bijzondere verdiensten binnen de wetenschap. De hoogleraar van Cambridge University wordt wereldwijd gezien als een autoriteit op het gebied van micromechanica. Woensdag neemt Fleck een prominente plaats in tijdens het symposium ' New Horizons and Future Directions in Micromechanics' in het Auditorium.

Tussen de bedrijven door speelt de Oostenrijkse celliste Katharina Gross werk van componist Arnold Marinissen. Na afloop van de plechtigheid is er een receptie in de Wintertuin van hotel Pullman Cocagne.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de website. Aanmelden is verplicht. De bijeenkomst is op de dag zelf via een live stream te volgen.  

Deel dit artikel