Bob van Thiel (midden onderin) tussen zijn nieuwe vrienden in Lissabon.

En hoe is het in Lissabon?

Londen heeft de Big Ben en Parijs de Eiffeltoren, maar Lissabon heeft geen speciale attractie. Een klein jaartje geleden trok deze stad wel mijn aandacht. De Zuid-Europese cultuur, de universiteit en mijn onbekendheid met de stad en het land zelf gaven de doorslag. Nu, na vier maanden wonen in deze stad, kan ik zeggen dat het een geweldige keuze is geweest.

De allure en charme van de stad leer je niet in een paar dagen, maar wel in een maand écht kennen. De smalle, heuvelachtige straatjes verbergen nog steeds typische Portugese restaurantjes en barretjes (soms met Fado, het Portugese levenslied) die ik voorheen niet had gezien of opgemerkt.

Naast deze culturele en warme stad waar geen heuvel te steil is voor een trammetje, schuilt een echte studenten- en -in mijn geval- Erasmusstad. Mede door de Erasmusverenigingen word je vanaf de eerste week het Erasmusleven mee ingesleurd en word je via de Facebookevents platgebombardeerd met allerlei activiteiten. De ideale weg om je snel thuis te voelen, vrienden te maken en te genieten van al het mooie van je studentenleven buiten de universiteit om. Zo heb ik onder andere trips gemaakt naar Porto, de Algarve, Madeira en Peniche (waar de surfkampioenschappen plaatsvinden) en activiteiten gedaan als surfen, citywalks, wijnproeverijen, diners en vele feesten.

Laat ik de universiteit zelf niet vergeten, waar ik ook een mooie tijd heb beleefd dankzij onder meer de belangstellende docenten, die altijd weer benieuwd waren hoe het met een bepaald onderwerp zat in Nederland, de interessante vakken en de Portugese studenten. Perfect om even te switchen van de Erasmusactiviteiten naar het omgaan met mijn Portugese medestudenten en mijn beste beentje voor te zetten in de Portugese taal. Dit zorgde voor een perfecte mix van mijn studententijd in Lissabon, die ik nooit zal vergeten en iedereen kan aanraden.

Deel dit artikel