Polsbandjes voor horeca Stratumseind

Lekker uit op Stratumseind? Vergeet dan je polsbandje niet. Binnenkort kunnen jonge bezoekers van de horeca op Stratumseind een plastic polsbandje kopen waarmee ze gemakkelijk de cafés binnenkomen. Tenminste, als ze achttien jaar zijn of ouder. Met de maatregel willen de deelnemende horeca-ondernemers voorkomen dat ze de nieuwe alcoholwet overtreden die verkoop van drank aan minderjarigen verbiedt.

Bij de ingang van deelnemende cafés komen RFID-scanners die de bandjes draadloos kunnen uitlezen. Aan de bandjes wordt een nummer gekoppeld, waaruit blijkt of de drager meerderjarig is. Ook is dat nummer verbonden aan een digitaal account, waaraan de horeca-bezoeker zelf een foto kan koppelen. Op die manier kan het horeca-personeel direct zien of de drager ook daadwerkelijk de eigenaar van het bandje is.

Bij diverse cafés moeten bezoekers nu nog met hun ID bewijzen dat ze meerderjarig zijn en dus alcohol mogen drinken. Dat zorgt voor wachttijden, vertelt Tom van Brussel, voorzitter van Vereniging Horecabelangen Stratumseind. “We willen de bandjes niet verplicht stellen, maar de voordelen moeten ervoor zorgen dat cafébezoekers een bandje aanschaffen. Je komt niet alleen sneller binnen, maar we willen ook kortingsacties voor de bandjesdragers organiseren.” De bandjes zijn in principe bedoeld voor iedereen die 'niet onmiskenbaar ouder dan achttien is' en daarom volgens de wet gecontroleerd moet worden op leeftijd - in de praktijk zullen TU/e-studenten daar onder vallen.

Het plan is nog in volle ontwikkeling, zegt Van Brussel. “We hopen dat we de bandjes eind maart kunnen invoeren, maar dat hangt nog af van overleg met de Gemeente Eindhoven, die nauw betrokken is bij dit project. De gemeente moet namelijk handhaven en heeft liever dat het goed geregeld is dan dat ze boetes moet uitdelen.”

Als alles volgens plan verloopt, komt er volgens Van Brussel een website en een app waarop je zelf een profiel kunt aanmaken. “Vervolgens kun je met je ID naar een loket om dat profiel daaraan te koppelen. Vanwege de privacy komen je persoonsgegevens overigens niet op de chip in het bandje te staan. Alleen een nummer en een recente foto die je zelf kunt uploaden.”

De bandjes zijn een initiatief van de Vereniging Horecabelangen Stratumseind, maar de kans bestaat dat horeca-ondernemers in heel Eindhoven zich nog de komende dagen zullen aansluiten bij het project, aldus Van Brussel.

Deel dit artikel