Archieffoto | Bart van Overbeeke

Nanolab TU/e kan uitbreiden dankzij NWO-geld

NanoLab@TU/e ontvangt 3,7 miljoen euro voor de fabricage van nieuwe materialen, sensoren en onderdelen met unieke nanostructuren. Deze investering maakt onderdeel uit van het NanoLabNL-programma Quantum Electrical Engineering (QuEEN), dat in totaal 17 miljoen euro heeft gekregen. Onderzoeksfinancier NWO verdeelt 81 miljoen euro over zes teams van wetenschappers.

NanoLab@TU/e is de cleanroom in gebouw Spectrum en maakt onderdeel uit van NanoLabNL. Dit is het Nederlandse fabricagecentrum voor onderzoek en innovatie in nanotechnologie, met locaties in Twente, Delft, Groningen en Eindhoven. Binnen NanoLabNL is er, naast quantum electrical engineering, expertise en apparatuur beschikbaar op gebieden als bionanotechnologie, nanomedicine, microfluidica, fotonica en nano-elektronica. NanoLabNL zet in het investeringsprogramma QuEEn specifiek in op het focusgebied quantum electrical engineering. Er wordt gewerkt aan het ontdekken van nieuwe materialen en materiaalstructuren met bijzondere quantumeigenschappen. Met innovatieve fabricagetechnieken maakt NanoLabNL complexe sensoren en -detectoren, die minieme krachten kunnen meten dankzij een enorme gevoeligheid. Nanoscale devices, geproduceerd in de cleanrooms van NanoLabNL, zijn van belang voor bijvoorbeeld het onderzoek naar het creëren van een quantumcomputer, voor ontwikkeling van piëzo-materialen voor de inktjet-industrie en voor kleinschalige productie van diagnostische devices voor de medische sector.

Voor de Eindhovense cleanroom betekent deze toekenning een uitbreiding en verbetering van de mogelijkheden om op nanoschaal materialen en structuren te maken. Met het toegekende bedrag worden onder andere nieuwe machines gekocht om materialen atoomlaag voor atoomlaag te kunnen laten aangroeien, specialistische microscopen om die lagen te kunnen bestuderen, en nieuwe lithografiemogelijkheden om nanopatronen te kunnen maken in deze materialen.

Dr. Huub Ambrosius, directeur van het NanoLab@TU/e: “We wisten dat we een goede kans maakten. Ik denk dat onze samenwerking met partners en het bedrijfsleven een belangrijke rol heeft gespeeld. We hebben veel bedrijven die voor ons werken. We kunnen nu weer een aantal stappen maken en flink uitbreiden. Het zal nog even duren voordat we alles in huis hebben, omdat we een Europese aanbesteding moeten doen. We gaan de materialen en machines zorgvuldig uitzoeken.”

De miljoenen komen voort uit de ‘Nationale roadmap grootschalige onderzoeksfaciliteiten’. Gespecialiseerde laboratoria of grote databanken vergen een enorme investering die voor één onderzoeksgroep niet op te brengen is, vandaar dat de overheid bijspringt. Een overzicht van alle gefinancierde projecten staat op de website van NWO.

Deel dit artikel