Daniele Raiteri en zijn promotiecommissie. Foto | PhotOdette

Cum laude voor onderzoek naar chips op plastic

Daniele Raiteri heeft donderdag met succes zijn proefschrift 'Technology Aware Circuit Design for Smart Sensors on Plastic Foils' verdedigd. Zijn werk werd beloond met de eervolle vermelding cum laude. Een belangrijke toepassing van chips op plastics zijn goedkope versheidschips, die aangeven of eten nog goed is.

Voor sommige toepassingen, zoals versheidschips in de verpakking van etenswaren, moet de micro-elektronica extreem goedkoop en buigzaam zijn. Het werk van Raiteri richtte zich vooral op het ontwerp van elektronica voor slimme sensoren op plastic folie, een goedkope en buigzame ondergrond.

Het gebruik van plastic als ondergrond voor de transistoren -in plaats van silicium zoals gebruikelijk- en het feit dat plastic buigzaam is, waardoor de elektronica rekbaar moet zijn, leveren problemen op. Raiteri wist deze problemen te kraken en zijn werk toont de haalbaarheid aan van goed functionerende microchips op plastic folie, die bijzonder goedkoop zijn.

De promotor van Raiteri is professor Arthur van Roermund, de copromotor is Eugenio Cantatore. 

Promoties die de eervolle vermelding 'cum laude' krijgen zijn relatief zeldzaam. Gemiddeld vijf procent van de proefschriften komt ervoor in aanmerking.

Bron: Persteam TU/e

Deel dit artikel