Een goedgevulde markthal tijdens de Tech United Fanavond. Foto | Bart van Eijden

Tech United onthult nieuwe voetbalrobot op fanavond

Met nog een maand te gaan tot de start van het WK RoboCup in Brazilië, demonstreerden de voetbalrobots van Tech United gisteravond tijdens de goedbezochte fanavond hun nieuwste technieken. Daarnaast werd het publiek getrakteerd op twee nieuwe robots: een nieuw model voetbalrobot en SERGIO, de opvolger van zorgrobot AMIGO.

Met een late middagzon in het gezicht volgen de toeschouwers nauwlettend de handelingen van zorgrobot AMIGO. Hoewel de jongste fans vooral zijn gekomen om de voetbalrobots in actie te zien, staan ze toch ook vooraan in de rij wanneer spreekstalmeester Guy Vermeulen om assistentie vraagt. Tijn (11) bestelt bij AMIGO een frisdrank en vangt deze behendig op als de robot het drankje op de verkeerde locatie laat vallen. Het blijkt een foute instructie van Tech United-teamlid Max Baeten die links en rechts verwart; even later gaat het met een pak melk wél goed. Tijns 81-jarige oma kijkt vol bewondering toe en vindt het allemaal 'machtig mooi'.

Hoewel AMIGO de zorghandelingen steeds beter uitgevoerd krijgt, zijn er enkele fundamentele beperkingen in vergelijking met andere robots in de @Home-League -een competitie voor huishoudelijke robots-, zo erkent teamwoordvoerder Camiel Beeren. AMIGO kan bijvoorbeeld niet knielen, waardoor het lastig is om een voorwerp van de grond op te pakken.

AMIGO's 'broertje' SERGIO moet daar geen problemen mee hebben. De nieuwe zorgrobot werd gisteren onthuld. Met een nieuw stel wielen en een verbeterd torso is SERGIO stabieler en kan hij makkelijker voorwerpen op de grond en verder weg oppakken. Omdat hij nog niet helemaal klaar is -armen en dekschil ontbreken nog-, gaat hij niet mee naar Brazilië en mag AMIGO nog een keer de strijd aangaan.

Hoogtepunt van de avond zijn de over het veld vliegende voetbalrobots, die voor de gelegenheid een twee-tegen-twee wedstrijdje spelen. Thomas, met zijn drie jaar de jongst aanwezige fan, zit er met zijn neus boven op. Hij heeft speciaal voor de fanavond zijn robot-T-shirt aangetrokken en wijst enthousiast als de lichten van een van de robots aangaan. “Ik vind deze zoveel leuker dan de gewone voetballers, ze bewegen zo grappig.”

Afgelopen jaar is er hard gesleuteld aan de voetbalrobots. Zo hebben ze een nieuwe camera die zestig beelden per seconde maakt -waardoor ze de bal met meer precisie kunnen volgen-, vernieuwde wielen voor meer stabiliteit, een betere grip op de bal en worden lobballen trefzekerder genomen.

Na een uiteindelijke 3-0 winst voor het blauwe team -met goals van Robodino en Van der Tandwiel- wordt de bijeenkomst afgesloten met de presentatie van een nieuwe voetbalrobot. In samenwerking met Prodrive Technologies heeft Tech United een vierwielige robot ontwikkeld die beter overweg kan met een oneffen veld, zoals bijvoorbeeld het toekomstige kunstgrasveld waarop de RoboCup over enkele jaren gehouden zal worden. Het is nog de vraag of deze nieuwe robot speeltijd krijgt op het komende WK, maar ook van het huidige robotteam hebben de experts hoge verwachtingen, zo blijkt tijdens de voorbeschouwing.

Terwijl AMIGO met voorzichtige dans-moves de 'Macarena' inzet, wordt de Vlaamse wetenschapscabaretier Lieven Scheire nog even het veld op gehaald. Hij zal voor media-ondersteuning met de Nederlandse equipe meereizen naar Brazilië. En hoewel hij zeer gepassioneerd over de voetballende robots praat, gaat zijn aandacht momenteel toch naar dat andere WK. Want tot zijn grote vreugde heeft hij net op zijn iPad België van Algerije zien winnen - en daar kan geen robot-match tegenop.

Ook de televisieploeg van SBS Hart van Nederland zocht Tech United gisteren op. Bekijk het item hier (vanaf 14.35 min.).

Deel dit artikel