Kampioenen! Foto | Bart van Overbeeke

Voetbalrobots Tech United heroveren goud bij WK

In een spannende finale heroverden de voetbalrobots van TU/e-team Tech United vandaag de wereldtitel tijdens de RoboCup 2014 in Brazilië. Ze wonnen de finale met 3-2 van team Water uit China, toen nog de heersende wereldkampioen. Speler van de match was keeper Hans van Sleutelen, die verschillende ballen uit het doel hield. Zorgrobot AMIGO eindigde op de tweede plaats in de @Home-league.

Het Eindhovense voetbalteam kwam de Chinezen eerder op het toernooi al tegen en verloor toen met 3-4. De Chinezen speelden toen erg ruw, wat voor de scheidsrechters aanleiding was om in de finale sneller vrije trappen te geven voor duwen. Dat gaf de Eindhovense robotspelers meer ruimte om te combineren. “Een mooie beloning na een jaar hard werk”, aldus teamcaptain en TU/e-student Robin Soetens na de wedstrijd. “De keeper heeft ons vaak gered. Maar ook de snelheid van ons overspelen, en schieten uit de draai maakten het verschil.”

Tech United kwam in de finale al snel op voorsprong en ging  de rust in met een 2-0 voorsprong op team Water. In de tweede helft scoorden de Chinezen 2-1. Eindhoven ging daar binnen de minuut overheen en maakte 3-1. De robots van Water scoorden daarna nog een keer, maar konden geen verlenging afdwingen binnen de speeltijd.

Tech United speelt nu al zeven jaar op rij in de finale, maar dit was pas de tweede keer dat het team de titel pakte. Dat gebeurde eerder in 2012. Het Eindhovense team kwam het team uit Beijing al twee keer eerder tegen in de finale van de RoboCup, in 2011 en 2013, en verloor beide keren. De Chinese robots staan bekend om hun snelheid en kracht, en hun ruwe spel. Het Eindhovense team daarentegen mikt vooral op technisch combinatievoetbal.

Zorgrobot AMIGO zette dit toernooi zijn stijgende lijn door. Bij de eerste deelname, in 2011, behaalde AMIGO de 14de plaats. In 2012 was de Eindhovense zorgrobot 7de, en vorig jaar 3de. In de @Home-competitie nemen de robots het tegen elkaar op in het zelfstandig uitvoeren van huishoudelijke taken, zoals het herkennen van en helpen bij een noodsituatie, en het opnemen van bestellingen voor drankjes en deze vervolgens bij de juiste persoon serveren.