Het Tunafestival in 2011. Archieffoto | Bart van Overbeeke

Tunafestival met een gouden randje

Zo’n vijfhonderd Spaanse, Portugese, Mexicaanse en Nederlandse muzikanten zullen Eindhoven dit weekend vermaken met hun Spaanse volksmuziek en serenades. Enkele van deze tunos, zoals de studentmuzikanten worden genoemd, geven donderdagavond een voorproefje in het Gaslab. Het Eindhovense Tuna Ciudad de Luz tekent voor de organisatie en viert tegelijk haar vijftigjarig jubileum. Verschillende (oud-) TU/e’ers zijn lid van deze muziekvereniging.

Met een pascalle -een optocht- wordt het grootse muziekfestival vrijdag om 16.00 uur afgetrapt. Eén route loopt vanaf het 18 Septemberplein naar de Markt en de andere route gaat van het Catharinaplein naar de Markt. Vanaf 18.30 uur zijn er podiumoptredens in de tent op de Markt. Zaterdag zullen de eerstejaars Tunos ‘gedoopt’ worden bij de Oude Gracht. Het is dan de bedoeling dat ze poedelnaakt van een zeephelling afgaan. Verder wordt er de hele dag volop opgetreden en mogen de vijf beste groepen ’s avonds op de Markt in een finale uitmaken wie de beste groep is van dit jaar. Ook zondag wordt er nog opgetreden, van 15.00 tot 19.00 uur. Het publiek kan ook spontane romantische serenades en vaandelshows verwachten. De burgemeester van Eindhoven, de commissaris van de Koning en de Spaanse ambassadeur zullen het festival ook nog bezoeken. Het hele programma vind je hier.

De Eindhovense muziekgroep, Tuna Ciudad de Luz, is in 1964 opgericht. In 1986 werd het eerste Tunafestival georganiseerd samen met de vrouwelijke tegenhanger La Tuniña. Het jubileum wordt gevierd met dit grote festival en er zijn ook reünistengroepen, waaronder de oprichters van de Tuna Ciudad de Luz. Onlangs zijn een jubileumboek en cd uitgebracht. Aan de cd 'El Camino Sin Destino’ hebben  meerdere generaties van de Eindhovense Tuna meegewerkt. Het boek ‘Tuna Ciudad de Luz 1964 – 2014’ geeft aan de hand van foto’s en verhalen een beeld van de afgelopen vijftig jaar. Zowel boek als cd zijn op het festival verkrijgbaar.

De Nederlandse flamencogitarist Eric Vaarzon Morel treedt donderdag 18 september op, net als verschillende tuna’s in het Gaslab. DJ Kuif sluit de avond af met zijn ‘tropische beats’. Vaarzon Morel geeft morgen overdag ook nog een workshop.

Deel dit artikel