Foto | Bart van Overbeeke

Intro | Ter land, ter zee en in de goot

Er was eens een bierbrouwer boven op een berg, die zijn bier naar de oevers van het meer wilde transporteren. Gelukkig waren er ook werktuigbouwkundigen in de dop, die in de Introweek van hout, papier en duct tape vaartuigen in elkaar knutselden. Op een zonnige donderdagochtend tilden ze de bootjes de berg op, zetten er een kratje bier in, en lieten ze van de berg af het meer in glijden. Moeiteloos dreven ze door naar de overkant van het meer.

Hoewel: dat viel nog vies tegen. Zelfs de eerste horde, het bereiken van het meer (een door de brandweer gevuld zwembad in ‘De Goot’ bij Gemini), bleek te hoog voor diverse bouwsels. Topzwaar doken ze met de neus in het beton voordat het water werd geraakt. Een vaartuig met zijspan was zo in onbalans dat hij van het karretje viel, waarbij als door een wonder het kratje bier wel in het meer belandde. Andere bootjes kapseisden zodra ze het water bereikten.

Gelukkig waren er ook bouwsels die niet alleen bleven drijven, maar ook ver genoeg doorgleden om het confettikanon, op zo’n vier meter varen, af te laten gaan. Eén dapper bootje (nummer 6) haalde zelfs op een haar na de overkant: twintig centimeter kwam hij te kort. Omdat dit groepje ook goed scoorde qua ontwerp en degelijkheid, was deze afstand goed voor de hoofdprijs: een pakket (met powerbank) van sponsor Damen Shipyards, afgelopen maandag ook al betrokken bij de bouw van de bootjes.

Deel dit artikel