‘Campus geen oefenterrein voor bestuurders zonder rijbewijs’

‘Campus geen oefenterrein voor bestuurders zonder rijbewijs’

De TU/e-campus is geen oefenterrein voor automobilisten zonder rijbewijs. Die waarschuwing geeft de TU/e aan vooral internationals op het terrein, die zich er mogelijk niet van bewust zijn dat de campuswegen openbaar zijn en vallen onder de Wegenverkeerswet. Dit naar aanleiding van enkele voorvallen met Chinese TU/e’ers, die zonder rijbewijs - en zonder officiële lesauto en instructeur - op het terrein aan het autorijden waren.

Een medewerker van de faculteit Electrical Engineering bracht het balletje onlangs aan het rollen, vertelt Mirjam Jahnke, hoofd Safety & Security aan de TU/e. “Hij had al een paar keer mensen zien rondrijden op de campus die weinig tot geen ervaring hebben met rijden.” Hoe hij tot die conclusie kwam? Jahnke, lachend: “Dat bleek uit hun rijgedrag”. 

Op een dag sprak de bewuste medewerker het tweetal aan, waarna hij zich meldde bij de beveiliging. Het ging volgens Jahnke om twee Chinezen “die niet in de gaten hadden dat ze hier op de campus niet zonder rijbewijs mogen rijden”. Van een formele lessituatie, met een instructeur en in een lesauto, was volgens het beveiligingshoofd geen sprake.

Jahnke hoopt de komende tijd onder meer via de secretariaten van alle TU/e-afdelingen internationals te bereiken, om met name deze doelgroep nog eens nadrukkelijk te wijzen op de openbare status van de campus en de daarmee geldende verkeersregels en om zo potentieel gevaarlijke situaties te voorkomen. Ongelukken hebben zich naar aanleiding hiervan weliswaar nog niet voorgedaan, maar een gewaarschuwd mens telt wat Jahnke betreft voor twee. “Je mag hier gewoon niet rondrijden zonder rijbewijs.”

Deel dit artikel