Roy Cobbenhagen, Lex Hoefsloot en Koen van Ham (vlnr) met de award.

Stella verslaat Apple en Bitcoin bij 'tech-Oscar'

Solar Team Eindhoven heeft vrijdag in het Amerikaanse Silicon Valley de Crunchies Award gewonnen in de categorie 'Best Technology Achievement'. Het Eindhovense studententeam versloeg met zijn zonne-gezinsauto Stella onder andere concurrenten Apple en Bitcoin.

De 'Oscar van de technologie', zo worden de jaarlijks uitgereikte Crunchies ook wel genoemd. Lex Hoefsloot van Solar Team Eindhoven kan nog maar amper bevatten dat het TU/e-team deze felbegeerde award mee naar huis mag nemen. "De ceremonie is pas net afgelopen, we hebben nog maar amper tijd gehad om het te verwerken. Maar het is natuurlijk ontzettend gaaf om te winnen in zo'n rijtje van genomineerden." De Eindhovense zonne-gezinsauto Stella nam het in zijn categorie op tegen Apple, Bitcoin, ESA en SpaceX.

Hoefsloot, in Silicon Valley samen met STE-genoten Koen van Ham en Roy Cobbenhagen, verzekert dat de drie vooraf nog van niks wisten. "Vlak voor de ceremonie spraken we achter de schermen toevallig een Nederlander die hier werkt en die kon ons wel de winnaars in de ándere categorieën vertellen. Toen ik al die namen hoorde, dacht ik: 'Dat gaat 'm niet worden'."

Toch ging Solar Team Eindhoven in de categorie 'Best Technology Achievement' met de prijs aan de haal. Het liet daarbij runner-up Apple Pay achter zich. "Wie had dat nou gedacht, toen we drie jaar geleden in de kelder van Potentiaal begonnen?", mijmert Hoefsloot. "Thank you for sharing our dream", zo sloot Cobbenhagen even daarvoor op het podium zijn dankwoord af.

Voormalig teammanager Hoefsloot weet nog niet waaróm juist Stella de award in de wacht heeft gesleept. "Er is wel een juryoordeel, maar we hebben nog geen motivatie gehoord. Maar als ik één goede reden kan verzinnen: ik denk dat we in Nederland gewoon hartstikke goed bezig zijn als het gaat om technologie."

Hoefsloot noemt het "een hele grote eer om deze prijs te krijgen, zeker hier, in het hart van de technologische sector. Er is bijna geen mooiere plek dan hier". Hij omschrijft de sfeer als "heel hartelijk. Sowieso is het hier een heel open community. Het maakt niet uit of je een pak aan hebt of een sweater; als je maar een goed idee hebt, dan word je hier helemaal geaccepteerd".
Aan de award is volgens Hoefsloot geen geldbedrag verbonden. "Al was dat natuurlijk wel mooi geweest, een soort startkapitaal om verder te gaan met Stella."

Het STE-drietal gaat de komende uren bovenal "een feestje bouwen". Morgen vliegen Cobbenhagen, Van Ham en Hoefsloot weer terug naar Nederland, maar intussen hopen ze in Silicon Valley nog wat startups te bezoeken. "Dat is mede de reden waarom we hier zijn, dus we gaan nog even gebruik maken van onze tijd hier."

Klik hier voor een filmpje van de uitreiking. 

 

Deel dit artikel