Zonnewagen Stella genomineerd voor ‘Oscar’

Zonnewagen Stella genomineerd voor ‘Oscar’

Stella, de gezinsauto op zonne-energie van Solar Team Eindhoven (STE), is in de race voor een ‘Crunchie’. Deze internationale awards worden ook wel gezien als ‘de Oscars voor technologie’. Stella neemt het in de categorie Best Technology Achievement op tegen projecten van Apple, SpaceX, Bitcoin en de European Space Agency (ESA).

De Crunchies Awards worden jaarlijks uitgereikt door TechCrunch en VentureBeat, twee grote internationale technologiewebsites. Het team is danig verrast door de nominatie die vorige week op de spreekwoordelijke deurmat viel: “We vinden het echt ongelofelijk dat we als studententeam tussen zulke grote bedrijven staan - alsof David tegen Goliath strijdt”, stelt Roy Cobbenhagen, technisch manager van TU/e’s eerste zonnewagen Stella.

Stella’s tour door de Verenigde Staten, afgelopen jaar, zal het team qua overzeese bekendheid zeker geholpen hebben, aldus pr-man Tommie Perenboom. “Onder andere TechCrunch heeft toen een item over Stella gemaakt; ik vermoed dat deze nominatie daaruit is voortgekomen.”

Winnaar is de kandidaat die online de meeste stemmen weet te verwerven. De eerste plaats zal -kijkend naar de stevige competitie van onder andere de historische komeetlanding van ESA's Rosetta- lastig worden, denkt Perenboom, “maar we gaan er natuurlijk wél voor”. Het team gaat de komende tijd onder andere flyeren op de campus om de verkiezing onder de aandacht te brengen. Ook zette het een speciale Nederlands- en Engelstalige site op (stemopstella.nl en votestella.com) om het stemmers gemakkelijk te maken en om eventuele twijfelaars vlug nog wat te vertellen over Stella.

Iedereen kan tot 27 januari -één keer per dag- stemmen. Solar Team Eindhoven is maar wat trots op de nominatie, “dat is op zich al een mooie erkenning. Het laat zien dat solar mobility potentie heeft voor de toekomst”. Het team en Stella sleepten al eerder prijzen en nominaties in de wacht, “maar die waren allemaal nationaal. Het is nóg mooier dat we nu ook erkend worden door anderen, zonder dat daar zoiets als vaderlandse trots meespeelt”.

De awards worden op 5 februari uitgereikt in Silicon Valley, in San Francisco. Of de Eindhovense studenten de ceremonie gaan bijwonen, staat volgens Perenboom nog niet vast, “maar we hebben al wel naar vliegtickets gekeken. Het is zeker eens wens om erbij te zijn”.

Deel dit artikel