Hugo Camp in Taipei.

En hoe is het in Taipei?

Gong Xi Fa Cai! Oftewel, gelukkig nieuwjaar! Hier in Taipei werd het nieuwe jaar goed ingeluid met het vuurwerk vanaf de Taipei 101, het vijfhonderd meter hoge ‘noedeldoosjes’-icoon van de stad.

Hoewel oud- en nieuwjaarsdag niet als officiële feestdagen te boek staan, en er dus ook gewoon colleges waren, wordt nieuwjaar steeds populairder in Taiwan. Kerstmis blijft helaas nog een beetje achter. De enige kerstboom was te vinden in de Starbucks en pechvogels hadden zelfs tentamen op Eerste Kerstdag. Samen met andere exchangers hebben we gelukkig toch nog ons traditionele kerstdiner kunnen houden.

Niet alleen met de feestdagen merk je dat je in een compleet andere cultuur terecht bent gekomen, werkelijk álles is hier anders dan bij ons en dat is wat dit semester zo mooi maakt.

Zo wordt in Taiwan op night-markets gegeten in plaats van thuis aan de keukentafel en wachten mensen netjes in een rij voor de metro in plaats van het duwen en trekken wat bij ons het geval is. Engels spreken ze hier niet en aangezien mijn Chinese woordenschat ook niet veel verder reikt dan ‘hoi’, ‘bedankt’, ‘twee bier’ en ‘niet te pittig’ lijken gesprekken met locals vooral op uitbundige toneelstukken.

Ook de Taiwanese studenten kunnen vrij slecht Engels. Dit maakt mijn groepswerk met vijf Taiwanezen - laten we zeggen - lastig. De communicatie gaat ongeveer als volgt: telkens als ik iets zeg, wordt er onderling in het Chinees overleg gevoerd over hetgeen ik net gezegd heb. Vervolgens is er een stilte van een aantal seconden en kijken ze elkaar aan wie er gaat reageren. Uiteindelijk volgt er een reactie van één van de jongens. Erg grappig om mee te maken!

Taiwan ligt overigens op prima reisafstand van vele andere Aziatische pareltjes, zo heb ik Maleisië, Hong Kong en Japan bezocht. Taiwan zelf is met vele bergen en kustplaatsen ook echt schitterend. Dus, hou je van reizen, avontuur en lekker weer? Kom dan naar Taiwan!

Deel dit artikel