CLMN | Stellasyndroom

Grote kans dat de namen Mike Obiku, Mathias Maiwald en Attila Ladinsky je niks zeggen. Wellicht kent oud-rector én Feyenoordfan Hans van Duijn ze wel. Het zijn namelijk alle drie spitsen van de Rotterdamse club die leden aan het zogenaamde Ove-Kindvall-syndroom. En juist dat syndroom ligt nu voor het dreamteam van de TU/e op de loer.

Ove Kindvall won begin jaren ’70 als speler van Feyenoord meerdere landstitels, de Europa Cup I, de wereldbeker en werd drie keer topscorer van Nederland. Met name de winnende goal in verlenging in de Europacupfinale tegen Celtic bezorgde de Zweedse spits een haast mythische status in de havenstad. Maar met die prestaties legde hij tegelijkertijd de lat irreëel hoog voor alle spitsen die na hem in De Kuip tegen een bal zouden gaan trappen. Sommigen wisten de harten van Het Legioen nog wel op hol te brengen, maar niemand bereikte ooit nog het niveau van Kindvall.

Vorig jaar wist Solar Team Eindhoven zijn fans dolgelukkig te maken door tijdens het debuut in de World Solar Challenge gelijk de eerste prijs te pakken. Hun vedette Stella was in de Cruiser-klasse de concurrentie te snel af en bezorgde het Eindhovense team de bokaal. Maar met die waanzinnige prestatie legde Stella, net als Kindvall in 1970 bij Feyenoord, de lat enorm hoog voor latere generaties van het solarteam van de TU/e.

Maar Eindhoven zou Eindhoven niet zijn als er geen briljante oplossing zou worden gevonden tegen het Kindvallsyndroom, of beter gezegd het Stellasyndroom: het solarteam houdt gewoon vast aan de naam van zijn vedette. No way dat Stella Lux last zal hebben van het Stellasyndroom: ze zal het alleen maar lastiger maken voor toekomstige zonneracers met een afwijkende naam. Het wordt tijd dat Willem van Hanegem die bestuursplek bij Feyenoord regelt voor Hans van Duijn. Dan kan hij ze tenminste uitleggen dat ze simpelweg op zoek moeten naar een spits die luistert naar de naam Kindvall.

Deel dit artikel