Archieffoto | Bart van Overbeeke

Spectrum ontruimd vanwege brand in laboratorium

Het gebouw Spectrum is vanochtend rond 10.00 uur ontruimd vanwege een brand in een afgesloten ruimte in een van de laboratoria op de tweede verdieping, zo laat de TU/e-bestuurswoordvoerder weten. Daar was op dat moment niemand aanwezig. Er zijn geen slachtoffers en de brandweer verwijdert in de loop van vandaag alle mogelijke gevaarlijke stoffen. De oorzaak van het voorval is onbekend.

Vanaf de begane grond in Spectrum hebben medewerkers vanochtend een knal gehoord en vervolgens zagen ze rook uit de ventilatie komen, zo laat bestuurswoordvoerder Barend Pelgrim weten. Het gaat om een lab van de groep Plasma & Materials Processing van hoogleraar Erwin Kessels. Dit lab wordt niet beschouwd als risicovol, laat Pelgrim weten. Er is een brand geweest in een afgesloten ruimte in dat laboratorium en dat heeft gezorgd voor veel rookontwikkeling, zo vertelt de TU/e-woordvoerder. Het hele gebouw is nu gevuld met rook en er is roetschade. Volgens Pelgrim moet het lab als verloren worden beschouwd. De brandweer verwijdert in de loop van vandaag alle mogelijke gevaarlijke stoffen en de arbeidsinspectie doet onderzoek.

De TU/e-brandweer heeft assistentie gekregen van de regionale brandweer. De brandweer hoeft niet te blussen, maar heeft alvast wel wat flessen weggehaald om te koelen. Ook Stichting Salvage is ingezet om de gasflessen die in het lab staan weg te halen.

De medewerkers die in Spectrum zaten zijn in eerste instantie naar Gemini naar de verzamelplaats gestuurd en de meesten zijn later naar Flux gegaan. In verband met de rook blijft het gebouw in ieder geval de rest van de dag dicht. Het is nog niet bekend of medewerkers maandag het gebouw weer in kunnen. De omliggende gebouwen zijn niet ontruimd en de medewerkers in aangrenzende gebouwen hoeven de ramen niet gesloten te houden. De oorzaak van het voorval is niet bekend en wordt onderzocht.

Deel dit artikel