Even wennen voor Jan Mengelers (links).

Experimenteren met groen vervoer op Groene Loper

Het skateboard-incident maakte onze toenmalige premier in 2006 misschien een stukje menselijker, “maar ook gewoon een stoethaspel”, vindt TU/e-collegevoorzitter Jan Mengelers. Zelf had hij woensdagochtend dan ook weinig trek in “een Balkenende-momentje”. Behoedzaam doch steeds wat zelfverzekerder maakte hij in de markthal van MetaForum zijn eerste Segway-meters, ter ere van de officiële opening van de Groene Loper.

Met een stadsmobiliteitsmarkt viert de TU/e haar groene, vandaag helaas ook nátte, hart van de campus. Het aanbod aan vervoersmiddelen is divers: Oxboards, Airwheels, Segways, BikkelBikes, eikenhouten Bough Bikes, bezoekers mogen alles uitproberen. Op eigen risico overigens. En waar de één aarzelend en angstig debuteert op een innovatieve een-, twee- of driewieler, experimenteert de ander er met vallen en opstaan lustig op los.

“Ik heb betere banden dan jij”, pocht collegevoorzitter Jan Mengelers vanaf zijn Segway als hij bestuurswoordvoerder Barend Pelgrim passeert. Even daarvoor hadden de twee nog een kleine aanvaring toen Pelgrim een selfie van hen samen wilde maken en de Segways nét een bandje breder bleken dan ingecalculeerd.

Mengelers is te spreken over de elektronische tweewieler, al staat een aanschaf (kosten: circa zevenduizend euro) niet op de planning. De TU/e-bestuurder is toch iets te gehecht aan zijn fiets, waarmee hij bijna dagelijks heen en weer pendelt tussen huis en campus. “Maar het zijn toch een beetje toys for boys, dát wel”, grijnst hij.

Dat neemt niet weg dat ook de girls bij MetaForum gretig de aangeboden vervoersmiddelen uitproberen. De Oostenrijkse Christina Standl, in Eindhoven voor een geografiecongres en vandaag op bezoek op het TU/e-terrein, stapt net van een Oxboard: “Heel grappig en eigenlijk helemaal niet zo moeilijk”, vindt ze. Ze is te spreken over de technologische vooruitgang in het alledaagse vervoer, “mooi om de mogelijkheden te zien, maar ik blijf zelf toch liever wandelen en fietsen”.

Zevendejaars Automotive-student Roy Cobbenhagen, die over een half jaar hoopt af te studeren, ziet daarentegen wel wat in een vorm van nieuwerwets elektronisch vervoer. “Ik heb al sinds groep 7 dezelfde fiets; die mag langzamerhand wel met pensioen.” Een Oxboard lijkt hem een prima alternatief, evenals een Airwheel: “Die is iets makkelijker mee te nemen”.

De stadsmobiliteitsmarkt werd gehouden ter ere van de opening van de Groene Loper, “het gebied waar mensen nu en straks hopelijk volop willen verblijven”, aldus Mengelers in zijn toespraak. Toen hij anderhalf jaar geleden aantrad als collegevoorzitter was die ‘loper’ trouwens lang niet groen genoeg naar zijn zin, “ik zag destijds nog bovenal beton. Maar in de periode daarna is het landschap tussen het Limbopad en Flux steeds mooier geworden”.

P.S. Voor wie het zich wellicht niet meer voor de geest kan halen, hier het 'Balkenende-momentje'.

Deel dit artikel