Persoonlijke Marie Curie-beurs voor vier TU/e-onderzoekers

Vier TU/e-onderzoekers hebben een persoonlijke ‘Marie Curie-beurs’ binnengehaald uit het Europese subsidieprogramma Horizon 2020. Het gaat om bedragen tussen 166.000 en 178.000 euro voor twee jaar. Drie van de vier vallen binnen onderzoeksinstituut ICMS. De projecten betreffen nanodeeltjes, synthetische enzymen, spintronica en economische modellen.

Officeel vallen de beurzen onder de zogenoemde Marie Skłodowska-Curie actions (SKCA) van Horizon 2020, het huidige subsidieprogramma van de Europese Commissie. De beurzen, Individual Fellowships, bedragen 166.000 tot 178.000 euro voor twee jaar. Dat is vergelijkbaar in grootte met de Nederlandse Veni-subsidies van NWO, die 250.000 euro bedragen voor drie jaar. Hieronder een overzicht van de vier winnende onderzoeksprojecten van TU/e.

Krans rond nanodeeltjes
dr. Junhong Yan (begeleider: Menno Prins) – BMT / ICMS
Steeds vaker maken huisartsen en ziekenhuizen gebruik van apparaatjes om direct bij de patiënt testen te doen die voorheen in het laboratorium werden gedaan, zoals een Hb- of glucosebepaling na een vingerprik. In veel nieuwe tests worden nanodeeltjes gebruikt, deeltjes van enkele miljardste meters groot. Probleem hierbij is echter dat nanodeeltjes in biologische vloeistoffen zoals bloed eiwitten aantrekken, waardoor een soort krans (‘corona’) rond de deeltjes ontstaat die hun werking belemmert. Yan gaat in dit project onderzoeken hóe dit precies gebeurt, door eiwitten met DNA te labelen en hun interactie te volgen. 

Tumorbestrijding ter plekke
dr. Nathan van Zee (begeleider: Bert Meijer) – ICMS
Een veelbelovende nieuwe therapie tegen tumoren is om een medicijn in inactieve vorm in te brengen en het ter plekke bij de tumor middels een chemische reactie pas te activeren, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een synthetisch enzym. Van Zee gaat in dit project de eigenschappen verbeteren van mogelijke kandidaten voor deze functie, zogeheten single chain polymer nanoparticles.

Organische spintronica
dr. Chidambar Kulkarni (begeleider: Bert Meijer) – ICMS
Bij spintronica wordt gebruikt gemaakt van magnetische eigenschappen van elektronen (de ‘spin’) om data op te slaan in een computergeheugen in plaats van de elektrische lading, zoals bij elektronica. Waar onderzoek naar spintronica veelal gebeurt met anorganische materialen als actieve component, gaat Kulkarni op zoek naar ‘organische’ varianten in de vorm van uit moleculen opgebouwde structuren.

Optimale besluitvorming in biotech-industrie
Tugce Martagan (begeleiders: Geert-Jan van Houtum en Ivo Adan) – IE&IS
Martagan gaat economische modellen ontwikkelen die beslissingen in de sector biomanufacturing kunnen optimaliseren. Biomanufacturing betreft de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en behandelmethoden gebaseerd op biotechnologie. Hierbij heeft men te maken met een hoge variabiliteit in productieprocessen, risico’s van mislukte series en hoge operationele kosten.

Bron: Persteam TU/e

Deel dit artikel