Arjen Lubach geeft een voordracht in het Auditorium. Foto | Willeke Machiels

“Vergeet het klootzak-principe”

Arjen Lubach opende woensdagochtend de tweede dag van de Bedrijvendagen in het Auditorium. Hij voorzag een volle Blauwe Zaal van loopbaanadviezen die hij had opgestoken tijdens zijn eigen carrière. “Doe werk waar je plezier in hebt en wees geen klootzak, wat anderen ook zeggen”, waren de twee belangrijkste.

De commissie Wervingsdagen, die dinsdag en woensdag de Bedrijvendagen houdt in het Auditorium, had een verstandige keuze gedaan met het uitnodigen cabaretier/tv-presentator/schrijver Arjen Lubach. Ondanks het relatief vroege uur en het hondenweer was de Blauwe Zaal nagenoeg vol. Lubach was uitgenodigd om de toehoorders enig loopbaanadvies uit eigen ervaring te geven.

Met Zondag met Lubach scoort de gevatte presentator op dit moment mooie kijkcijfers, maar ook hij is ooit op een lager niveau ingestapt. Lubach vertelde onder meer over zijn sollicitatiegesprek bij Albert Heijn in zijn vroegere woonplaats, het Groningse Haren. Daar werd hem op vijftienjarige leeftijd door de bedrijfsleider voor het eerst gevraagd naar zijn ambities. Wist hij bijvoorbeeld dat een jongen die op zijn leeftijd begonnen was bij AH, inmiddels hoofd Zuivel was? Lubach: “Ik wist nog niet eens dat zo’n functie bestond, maar vertelde snel dat hij zich geen zorgen hoefde te maken: ik had geen enkele ambitie. Nooit meer iets van gehoord.”

Zijn publiek wilde hij wel meegeven altijd voorbereid te zijn op verandering, je werk serieus te nemen en te geloven in jezelf. “Jij bent de enige die bepaalt hoe hoog de lat ligt. Het bedrijf waarmee je hierbuiten straks een praatje gaat maken, kan er over twee jaar al niet meer zijn. Daar moet je rekening mee houden, want veranderingen gaan steeds sneller.”

Een dj voor wie hij bij 3FM werkte als productieassistent, wilde hem ooit twee principes voor zijn verdere loopbaan bij de radio bijbrengen. “Hij vertelde me dat ik een heel goede productieassistent was en dat die ook hard nodig waren, en dat er mensen waren die heel goed konden presenteren. Duidelijk was dat ik niet tot die laatste groep behoorde. Ik stuur hem nu elke zondagavond een linkje naar Uitzending Gemist van de show van die avond. Ook vertelde hij me dat je altijd een klootzak moet zijn als je iets wil bereiken in het leven. Dat heb ik een tijdje ook geloofd, maar daar ben ik gelukkig snel vanaf gestapt. Vergeet het klootzak-principe en doe werk waar je plezier in hebt.”

Uit de zaal kwamen nog vragen over zijn streven om de eerste farao van Nederland te worden. Lubach: “Dat begon als een grapje, maar is eigenlijk volledig uit de hand gelopen. Maar voor mij is de grap er inmiddels wel af.” 

Deel dit artikel