Foto | Bart van Overbeeke

Mythbuster Hyneman: "Zorg voor een breed fundament"

Met een interview met 'Mythbuster' Jamie Hyneman startte dinsdagochtend in het Auditorium de Career Expo. Had hij nog loopbaanadvies voor de aanwezige studenten? “Zorg voor een breed fundament, zodat je verschillende richtingen op kunt wanneer je in je carrière tegen obstakels aanloopt.” Kunnen samenwerken met mensen die je eigenlijk niet mag, was een belangrijke les die hij geleerd had tijdens veertien jaar Mythbusters.

Na drie dagen rondstruinen over de campus van de Universiteit Twente, waar Jamie Hyneman in 2011 samen met zijn co-presentator Adam Savage een eredoctoraat ontving, was dinsdagochtend de TU/e aan de beurt. Hyneman kreeg natuurlijk vragen over het succesvolle Discovery-programma Mythbusters, dat in november 2016 na veertien jaar stopte, maar ook over de keuzes die hij in zijn leven had gemaakt en die ervoor gezorgd hadden dat hij dit programma was gaan maken.

Die route bleek onder meer verlopen te zijn via een studie Russisch, het organiseren van duiktochten voor toeristen in het Caraïbisch gebied en het starten van een bedrijfje gespecialiseerd in special effects. Hyneman was verbaasd dat ruim de helft van de aanwezige studenten in de zaal al een duidelijk omlijnd carrièrepad had uitgestippeld. Volgens hem kunnen kleine toevalligheden er vaak een grote impact op hebben.

Het gros van zijn technische kennis heeft hij zich eigengemaakt door vooral veel te lezen, “maar je moet het ook toepassen in de praktijk, anders blijft het maar theorie”. De opzet van Mythbusters vatte hij kernachtig samen: “Eerst schieten, dan pas mikken.”

Op de vraag van SG-hoofd Lucas Asselbergs of het team daarbij altijd in control was, antwoordde hij dat gezien het feit dat hij na veertien jaar al zijn vingers nog had, dat redelijk goed gegaan was. “De zaken die we moesten doen of moesten aantrekken voor onze eigen veiligheid, bleken vaak het gevaarlijkst te zijn”, vertelde Hyneman lachend.

Op dit moment is de voormalige Mythbuster blij dat hij de vrijheid heeft om dingen te bedenken en die dan ook direct in zijn eigen werkplaats te kunnen bouwen. Een van die projecten is de ontwikkeling van een gepantserd voertuig dat op afstand te bedienen is en dat kan worden ingezet bij grote bosbranden.

“De temperaturen daarbij zijn zo hoog dat brandweerlui er niet meer bij in de buurt kunnen komen. Bij mijn ontwerp zorgt het bluswater in het voertuig ook voor een soort interne regenstorm waardoor het gekoeld wordt en bestand is tegen hoge temperaturen. Een batterij van dit soort bluswagens zou je kunnen inzetten om een groep huizen te beschermen.”

Natuurlijk kwam ook president Trump nog ter sprake en de invloed van diens beleid op het werk van Hyneman. Enigszins omzichtig antwoordde de Amerikaan dat de beslissingen van Trump niet echt optimaal zijn. "Vooral in deze tijd zitten er zaken tussen die we ons echt niet meer kunnen veroorloven en die ronduit schadelijk zijn voor het klimaat."

Lezing van Hyneman gemist? Je kunt een paar stukken terugkijken via onze videopagina op Facebook. De Career Expo van de Wervingsdagen is vandaag en morgen, woensdag 15 maart, in het Auditorium.

Deel dit artikel