Noel Whelan. Foto | Bart van Overbeeke

“Holy Father protection” werkt niet bij school shooting

'Countering active shooters' heet de lezing die Noel Whelan driemaal houdt voor met name bedrijfshulpverleners en crisismanagementleden van de TU/e. Vol vuur en overtuigingskracht vertelde de Ierse beveiligingsdeskundige dinsdag over mogelijke terroristische aanslagen die op de campus kunnen plaatsvinden en geeft tips hoe te handelen. Het publiek van dinsdagmiddag was onder de indruk van zijn persoonlijke verhaal.

De afdeling Safety & Security nodigde de Ier Noel Whelan uit om informatie te geven over school shootings, toen bleek dat TU/e’ers daaraan behoefte hebben. Een jaar geleden hield de beveiliging een grootschalige oefening die gebaseerd was op het scenario van een aanslag aan een universiteit en uit de evaluatie kwam die vraag naar voren.

Noel Whelan is gespecialiseerd in terrorisme en beveiliging en zijn gepassioneerde verhaal is doorspekt met persoonlijke ervaringen. “Stel je voor dat een kind voor zijn moeder een boodschap doet. In de winkel staat hij op zijn beurt te wachten en opeens komt er iemand die een shotgun op het winkelmeisje achter de kassa richt. Zij gaat gillen, de overvaller gaat rillen. Hij is zijn controle kwijt en zoekt die terug door het negenjarige jongetje bij z’n nek te grijpen. Dat jongetje was ik. Ik voel nog het ijzer van het wapen op mijn hoofd. Sindsdien houd ik me met dit onderwerp bezig.”

Zijn verhaal heeft meer weg van een show dan van een les. Hij stelt vragen: “Waar zal een terrorist de meeste slachtoffers kunnen maken? Wat heeft hij - of zij - nodig voor een aanval? Waarom bedenken jullie op deze technische universiteit niet een manier om klapdeuren eenvoudig af te sluiten?”

Hij heeft geen antwoord op de vraag hoe een school shooting te voorkomen. “Dat kan ook niet, dan moet je iedereen continu in de gaten houden. Maar ik vraag je wel om alert te zijn. Kijk om je heen en niet op Facebook. Let op dingen die anders zijn dan anders.”

De Ier, die tegenwoordig op Malta woont, heeft het over de “the Holy Father protection”. Oftewel: bidden dat het goed komt - en dat werkt niet. Wat je wel moet doen als je in een gebouw bent waar een schutter actief is: “Zet onmiddellijk je mobiele telefoon uit. Barricadeer de deur met zware meubels. Ga, als dat kan, zo ver mogelijk weg. Kom niet terug. En kom je uit het gebouw, houd dan je handen open in de lucht zodat de politie ziet dat jíj niet de vijand bent.”

Hij wil, al vijfentwintig jaar, zijn toehoorders aan het denken zetten. In de pauze is te merken dat dat lukt. Zeker bij Denis Gerritsen, medewerker van het Informatie Expertise Centrum en bedrijfshulpverlener. “Ik vind het leerzaam. Ik ben me nu meer bewust dat ik moet observeren. En dat we bij een gebouwontruiming tijdens een shooting de mensen níet naar een verzamelplek moeten brengen.” Whelan heeft immers net verteld dat dat iets is waarvan een terrorist die zoveel mogelijk slachtoffers wil maken, gebruik kan maken.

Ook op donderdag 3 en woensdag 9 november kunnen belangstellenden nog naar Whelan komen luisteren, tussen 13.30 en 16.30 uur in de Blauwe Zaal van het Auditorium.

Deel dit artikel