"Webinar-project TU/e kent wereldwijd geen gelijke"

Wie al serieuze belangstelling heeft voor een studie aan de TU/e kan vanaf volgende week via een webinar direct uitvinden wat die studie precies inhoudt en er ook vragen over stellen. Woensdag 2 november start de TU/e met een reeks van 38 webinars over de bachelor- en masteropleidingen. Volgens Web2Present, het bedrijf waarmee de TU/e de reeks heeft opgezet, is het wereldwijd het omvangrijkste webinar-project ooit.

Webinar is een samentrekking van het woord ‘web’ met het woord ‘seminar’. De deelnemers aan een webinar schrijven zich van tevoren in en volgen het dan op een afgesproken tijdstip op hun eigen computer. Ze zijn tevens in staat om direct vragen te stellen aan degene die het webinar verzorgt.

De webinar-reeks van de TU/e, waarvoor op 2 november de bacheloropleiding Biomedische Technologie de aftrap verzorgt, is geïnitieerd en ontwikkeld vanuit het Communicatie Expertise Centrum (CEC). De reeks loopt tot en met 8 december. Op vier na worden alle webinars in het Engels aangeboden.

“We zijn echt enorm trots dat het ons gelukt is om nu al dertien bacheloropleidingen en vijftien masteropleidingen mee te krijgen in dit nieuwe initiatief”, vertelt Tja-lin Mei, die samen met Tina de Rooij vanuit het CEC de deelnemende faculteiten begeleidt bij het opzetten en uitvoeren van de webinars. 

Alleen de bacheloropleiding van Scheikundige Technologie kon ditmaal nog niet meedoen, omdat men geen geschikte spreker kon vinden die het webinar in het Engels kon verzorgen. Directeur bedrijfsvoering Laurent Nelissen zegt dat de bachelor van ST, die vanaf september 2017 in het Engels wordt aangeboden, volgend jaar zeker ook een webinar zal aanbieden. "We zien dit initiatief zeker zitten", aldus Nelissen.

De opleidingen zijn zelf verantwoordelijk voor de inrichting van hun webinar en voor de sprekers. “Sommige kiezen ervoor om een student het woord te laten doen, maar er zijn er ook waar een hoogleraar de toehoorders toespreekt”, zegt Mei. "Omdat we denken dat niet alle vragen al tijdens het webinar gesteld kunnen worden, krijgen de deelnemers straks ook nog de mogelijkheid om vragen via WhatsApp door te geven. Die zullen we dan op een later moment alsnog beantwoorden."

Rasmus Weissfeld, mede-oprichter van Web2Present, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het opzetten van webinars en dat de TU/e bij dit project heeft bijgestaan, zegt dat het het grootste project is dat zijn bedrijf ooit heeft uitgevoerd voor een universiteit. "Voor zover ik weet is een reeks op deze schaal zoals de TU/e die nu gaat uitvoeren, wereldwijd nog nooit voorgekomen. En wij kunnen het weten, want natuurlijk houden we goed in de gaten wat onze concurrenten doen", zegt Weissfeld.

Mei zegt zeker niet ontevreden te zijn met het aantal aanmeldingen tot nu toe voor de webinars. "Sommige zitten al op zo'n zestig tot tachtig inschrijvingen, maar tussen de diverse opleidingen zitten wel fluctuaties."

Deel dit artikel