TU’s blijven bij studentenstop

TU’s blijven bij studentenstop

De Tweede Kamer kan hoog of laag springen, de technische universiteiten gaan gewoon een studentenstop invoeren voor drie extra opleidingen. Een gesprek met onderwijsminister Jet Bussemaker verandert daar niets aan.

De minister moest met de technische universiteiten gaan praten, eiste een grote meerderheid van de Tweede Kamer in november. Want de overheid heeft jongeren jarenlang aangemoedigd voor techniek te kiezen. Het zou vreemd zijn om hen dan aan de poort te weigeren.

Maar de vier technische universiteiten, inclusief Wageningen Universiteit, houden voet bij stuk. Ze kunnen de toeloop van studenten niet meer aan en hebben voor komend studiejaar drie extra opleidingen met een studentenstop. Het zijn er nu in totaal acht.

Daar blijft het waarschijnlijk niet bij. De TU/e heeft al aangekondigd dat zij misschien ook bij vier opleidingen een studentenstop gaat invoeren. Dat zou dan in 2018 gebeuren.

In een brief die Bussemaker vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, stelt ze opnieuw dat er maar weinig aan de hand is. De technische universiteiten hebben 54 bètatechnische opleidingen en voor vijf van deze opleidingen geldt al een numerus fixus. Bij twee van deze vijf is het maximum aantal inschrijvingen niet eens gehaald. “In feite waren er dus drie opleidingen die een effectieve fixus hadden”, aldus Bussemaker.

En zo erg is dat niet, meent ze. Die jongeren kunnen heus wel voor een andere technische opleiding kiezen of voor dezelfde opleiding aan een andere universiteit. Met zo’n studentenstop willen de universiteiten gewoon de kwaliteit van een opleiding bewaken.

De technische universiteiten zelf morren dat ze te weinig geld krijgen, maar daar wilde minister Bussemaker dit najaar niets van weten. “Ik neem de signalen van de technische universiteiten serieus, maar een numerus fixus is nog geen onderbouwing voor honderden miljoenen erbij”, zei ze tegen de Tweede Kamer.

Lobby

Ze wees erop dat andere opleidingen ook wel extra geld kunnen gebruiken, zoals de lerarenopleidingen. Die hebben misschien een minder goede lobby, maar zijn niet minder belangrijk. Zoiets schreef een groep van algemene universiteiten ook aan de Tweede Kamer. Ze kampen allemaal met overvolle opleidingen.

De Tweede Kamer wil intussen een onderzoek naar de financiering van de universiteiten. Misschien moet het budget anders worden verdeeld, opperden VVD en CDA, maar andere partijen liepen daar niet warm voor.

Dit onderzoek naar de financiering van de universiteiten loopt nog. Het volgende kabinet kan daar zijn voordeel mee doen, suggereert Bussemaker.

Deel dit artikel