De voetbalrobots van Tech United in actie. Foto | Tech United

Blijdschap en opluchting na binnenhalen ‘EK-titel’ robotvoetbal

Het voetbalrobotteam van Tech United heeft gisteren in Coimbra de finale gewonnen van de Portugese Robotics Open. Het versloeg in de finale het Portugese CAMBADA met 2-0. Het Portugese toernooi geldt als het officieuze EK robotvoetbal. Eind juli speelt het TU/e-team in Japan op het WK, waar het de wereldtitel verdedigt.

Tech United en het thuisspelende CAMBADA waren veruit de twee beste teams op het toernooi. Ze bereikten beiden de finale na zeven overwinningen, en één gelijkspel: tegen elkaar. In die ontmoeting werd het 2-2. In de finale stond al halverwege de eerste helft (van een kwartier) de eindstand op het bord: 2-0. Ondanks dat de Eindhovense robots een groot deel van de tweede helft één van de vier veldspelers moest missen wegens een mankement, hield het team prima stand.

“We zijn blij en opgelucht”, zegt teamcaptain Lotte de Koning maandagochtend vanaf het vliegveld in Portugal. De robotvoetballers zijn al onderweg naar huis met een vrachtauto, vanwege de accu geeft het minder rompslomp als die niet in het vliegtuig hoeven. “We wilden natuurlijk winnen, maar we wilden ook nieuwe dingen proberen en dat was spannend”, verklaart De Koning de opluchting.

“We gebruikten nieuwe omni-wielen, die hebben meer grip en daarmee kun je beter versnellen en afremmen. Iedere speler had er drie. Onze nieuwe robot die acht wielen heeft was mee om te testen, maar helaas konden we hem niet opstellen omdat we de motoren niet konden aansturen. We hadden geen vervangende onderdelen bij ons, maar in Gemini-Noord zullen we hem repareren en hij gaat wel mee naar Japan.”

Ook heeft Tech United aanpassingen in de verdediging gedaan. “We kunnen nu een pass beter blokkeren en zijn een beetje agressiever in het spel. We komen nu ook naar de bal toe en proberen hem af te pakken. Dat is overigens alleen toegepast bij het spel tegen CAMBADA, bij andere teams was het niet nodig. Het is nog niet perfect, maar dit weekend was het goed genoeg om te winnen.”

Tijdens de Robotics Open waren de teams vooral met eigen prestaties bezig, maar volgens de teamcaptain is er door het jaar heen veel contact met de andere Brabantse teams en het Portugese CAMBADA. “ASML Falcons heeft in Veldhoven een groot voetbalveld en daar spelen wij oefenpartijtjes tegen hen. Ook het VDL-team is daarbij.” ASML Falcons, dat pas een paar jaar bestaat, speelt met robots die zijn afgeleid van de TU/e-robots. Het team versloeg veel ervarener teams en haalde de derde plaats.

De EK-titel geeft Tech United zelfvertrouwen voor het WK, dat gehouden wordt van 27 tot en met 30 juli in Nagoya. “We gaan met een goed gevoel naar Japan. Daar hopen we voor de vierde keer de wereldtitel te behalen.”

Tech United vertrekt morgen met een ander team, @Home, dat werkt aan zorgrobots, naar de German Open in Duitsland.

Deel dit artikel