Natte vloeren nopen niet tot verdere actie

Het water kwam afgelopen donderdag niet alleen met bakken uit de hemel, maar ook met liters tegelijk uit het plafond van de loopbrug tussen Gemini en Flux. Ook bij andere loopbruggen en bij veel ruimtes die beneden het maaiveld liggen, veroorzaakte de hoosbui wateroverlast die de campus nog niet eerder meemaakte. “Zoveel water is zeldzaam.”

Zowel nieuwe als oude gebouwen op de TU/e-campus bleken niet bestand te zijn tegen de hoosbui die donderdag 7 juni in de namiddag over Eindhoven trok. Bij Gemini Noord en Zuid, Cascade en Spectrum, Catalyst en Twinning, Differ en het Multimediapaviljoen, Flux en Laplace stonden de plassen op de vloeren. Er is volgens Peter Bloemers, afdelingshoofd Safety & Security, geen blijvende schade, “alleen het papieren archief van studievereniging Lucid is nat”.

In het Paviljoen kon het water door de bewoners zelf worden opgedweild, bij andere gebouwen hebben schoonmaakdienst GOM en onderhoudsdienst Unica de boel weer netjes gemaakt. “Nergens was het echt spannend, behalve in Gemini waar een serverruimte nat is geworden. Bij Atlas, waar nog gewerkt wordt aan de renovatie, kwamen wat platen naar beneden door de bijbehorende wind, maar ze vielen binnen de omheining en de aannemer heeft direct kunnen opruimen”, aldus Bloemers.

Via de ventilatiekanalen kwam water terecht op de vloeren van de loopbruggen en via de voordeuren bij verdiepingen die lager dan de bestrating liggen. Bloemers: “De bui trok heel langzaam over en de afvoergoten konden het niet aan. Op een aantal plekken zaten bladeren in de putjes. Maar over het algemeen viel het mee: natte vloeren en druppels uit plafonds van loopbruggen.”

Geen opvolging

Ondanks het extremer worden van het weer, denkt Bloemers dat er geen aanpassingen hoeven worden gedaan. “Zoveel water is zeldzaam. De TU/e-gebouwen zijn in onderhoud, en er is niks mis mee. Voorheen waren er vaak problemen bij Kennispoort, daar liep de kelder telkens vol. Maar dat is verholpen door kleppen in de riolering te plaatsen. Zoiets structureels hoeft nu niet. Ik zie dit als een incident. Er is nu wel een lijst gemaakt, komen er bij een volgend noodweer weer op dezelfde plekken problemen, dan gaan we aanpakken. We blijven niet dweilen.”

Deel dit artikel