En hoe is het in Helsinki?

Ik ben 1 januari vertrokken naar Helsinki om een half jaar te studeren aan Aalto University. 2018 begon voor mij dus met veel sneeuw, korte dagen en temperaturen die ik nog nooit had meegemaakt. De Finnen hebben ons al gauw geleerd hoe we konden compenseren voor de kou, namelijk met de sauna!

door
foto Jasmijn Haverhals

Voor Finnen is de sauna echt heilig en een belangrijk onderdeel van de cultuur. Samen met de andere exchange studenten gingen we dan ook bijna elke week naar de sauna en op ieder feestje kon je met je bier de sauna in. Om je bloed goed te laten pompen moet je vanuit de sauna meteen de bevroren zee in springen, erg koud maar wel super gaaf om te doen!

Naast samen zweten in de sauna zijn we met de groep exchange studenten vaak op korte tripjes geweest. Deze tripjes gingen onder andere naar Lapland, Zweden, Estland en Noorwegen. Voor mij was het hoogtepunt om de Atlantische Oceaan te zien, de combinatie van bergen, sneeuw en het water gaf een beeld wat ik nooit meer zal vergeten. Dit vind ik dan ook het mooiste van studeren in Finland, het is de perfecte uitvalsbasis om meer van de Scandinavische natuur en de Baltische staten te zien.

De campus, waar ik woonde, ligt ook midden in de natuur en vanuit daar kon je makkelijk Helsinki bereiken. De studentencultuur op de campus is heel anders dan in Eindhoven, iedere studie heeft zijn eigen kleur overall en ook wij, als exchange studenten, kregen deze enorm flatterende overall bij aankomst. Uiteindelijk werd het semester afgesloten met Vappu, een groot feest in heel Finland waarbij alle studenten in hun overall de straat op gaan om met champagne de komst van de zomer te vieren!

Kortom, het was een unieke ervaring  en ik zou iedere student zeker aanraden om te gaan studeren of om een stage te doen in het buitenland.

Deel dit artikel