Een van de duizend Finse meren.

En hoe is het in Helsinki?

Finland, het land van de duizend meren. Een schitterend land met verbluffende natuur. Toen ik hier naartoe kwam, viel me één ding op: het is hier koud. Echt koud. En donker, heel donker. Gelukkig hebben de Finnen daar een hoop trucjes op gevonden.

Als eerste: sauna’s. Sauna’s zijn hier in alle soorten en maten, en in elk huishouden zul je er eentje vinden. Zo heb ik een sauna in de kelder! Het is doodnormaal om hier drie keer per week in te gaan (mannen gaan naakt) en het is ontzettend gezellig om voor het stappen even een uurtje daar te zitten.

Next up: sportschool. Finnen sporten. Veel. Erg veel. Ik heb nog nooit een land gezien waar zoveel mensen constant in beweging zijn. Ik weet niet hoe ze het doen, maar zelfs met lagen ijs op de grond rennen ze buiten. Ik heb het vermoeden dat ze boven de grond zweven in plaats van dat ze erop staan.

Ten derde: Goed eten. En veel. Finnen eten rustig twee keer warm per dag en ze scheppen zoveel op, dat je er een weeshuis mee kunt voeden. En dan is het vooral vlees wat ze eten, zoals gestoofd rendierenvlees, gehaktballen van elandenvlees, worstjes, hamburgers, rollades, enzovoorts. Uiteraard staat een goed biertje ook op de lijst van oplossingen om depressie te voorkomen! Helaas zijn de prijzen daarvoor nogal hoog.

Tot slot: blijf lekker naar buiten gaan en alles bezoeken. Finland heeft een boel mooie plekken en de steden in de buurt zijn de moeite waard om te bezoeken.

Deel dit artikel