
- De universiteit , Campus
- 15/06/2018
Woertman verruilt TU/e-campus voor een nieuwe
Hij was een jaar commercieel directeur TU/e Campus en hij heeft een fantastische tijd gehad. Maar de kans om eindverantwoordelijke te worden van de nog op te zetten Brainport Industries Campus laat Bert-Jan Woertman niet liggen. “De contacten die ik hier heb opgedaan, neem ik mee. En ik blijf terugkomen.”
“Het potentieel van de TU/e-campus, de passie en de nieuwsgierigheid van de studenten en staf, het is een geweldige omgeving om te werken. Ik heb zichtbaar gemaakt wat er al was”, zegt Bert-Jan Woertman over zijn afgelopen jaar. Hij zette de TUe-campus in de spotlights door de verhalen door te geven via social media, gasten van heinde en ver uit te nodigen, businessborrels op te zetten en alles wat nodig is om mensen elkaar te laten ontmoeten.
“Bij de nieuwe Brainport Industries Campus krijg ik een andere verantwoordelijkheid. Die campus moet nog worden ingericht, daar ben ik dan van begin af bij betrokken. Op de BIC bundelt de hightech maakindustrie haar krachten om de internationale positie te versterken. Een fantastische gezamenlijke ambitie en uitdaging. Ontmoeting en samenwerking spelen daarin een grote rol. Dat is precies de omgeving waar mijn krachten het beste tot hun recht komen. De BIC is erop ingericht om samenwerking te faciliteren en stimuleren en mijn rol zal het dus zijn om dat voor elkaar te krijgen.” Woertman start er 1 september.
Netwerken
Hij zal de studenten met hun dynamiek missen, verwacht hij. “Elke week gebeuren gave dingen. Gisteravond waren we met zo’n zeventig man bij elkaar in de Zwarte Doos om de documentaire Gamechangers te zien. Dat heeft ESBC, de Eindhoven Student Business Club, georganiseerd. Ze komen bij mij, ik heb het netwerk voor ze en zij zetten er gas op met het organiseren. Het was in no-time voor elkaar. De docu, ook te zien op 2DOC, gaat over de start-up Manus VR, de innovatieve gamehandschoen. De oprichters waren aanwezig en bezoekers hielden niet op met vragen stellen.” Woertman geniet van die ontmoetingen. “De founders zijn aanraakbaar, dat is het. Veel leerzamer dan een voorbeeld als Elon Musk die ver weg staat.”
Start ups
Woertman was de laatste editie juryvoorzitter van de TU/e Contest, een kraamkamer van start-ups, en heeft goede contacten met de studententeams. “Die zijn uitgegroeid tot een vruchtbare voedingsbodem voor ondernemerschap. Ik hoop van harte dat de TU/e de studententeams blijft stimuleren. De bedrijven die daaruit al zijn ontstaan, pakken de grote uitdagingen van onze tijd aan. Ze hebben zowel economische als maatschappelijke impact. Zie bijvoorbeeld Amber Mobility en Lightyear. Het worden pragmatische idealisten, precies wat de wereld nodig heeft.”
Mensen met elkaar in contact brengen, dat is Woertmans eigen passie. Hij zette Science Meets Business Club (SMBC) op, organiseerde Drinks, Pitches & Demos in de TU/e innovation Space en TU/e Innovation Lab en ontving vele bezoekers. “Gasten komen graag naar de TU/e en gaan altijd enthousiast weer weg. Een van de bijzondere personen die we hier een middag hebben beziggehouden, is Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter van FME-CWM, de grootste brancheorganisatie voor de technologische industrie. Ze kwam, zonder poeha vooraf, gewoon mee omdat ze wilde zien hoe hightech MKB met de TU/e samenwerkt in bijvoorbeeld SURE Innovation.”
Rijtje van Buck
Trots is Woertman op het feit dat de TU/e-campus, voor het eerst, “in het linkerrijtje van Buck” staat. Hij bedoelt ermee dat de TU/e in het jaarlijkse onderzoek door Buck Consultans International voor de eerste keer is aangewezen als een van de tien volwassen campussen in Nederland. De High Tech Campus staat al jaren in deze lijst, nu hoort de TU/e er ook bij. “Dat is toch fantastisch?” Hij heeft het niet in zijn eentje bereikt, en ook hier heeft hij slechts “zichtbaar gemaakt wat er al was”.
Discussie