Live in the MomenT(Um)

‘Een prachtige nieuwe traditie’ werd er volgens Eindhovens burgemeester John Jorritsma in september 2018 geboren met de eerste editie van MomenTUm. Vandaag viert de TU/e dit grootse academische jaarfeest voor de tweede keer; wij doen op deze plek de hele dag verslag van alle gebeurtenissen.

door
foto Bart van Overbeeke

22.56 uur | The Partysquad pompt intussen het dak van de markthal af, de avond is nog jong, de nacht moet nog beginnen. Maar wij houden het nu toch écht voor gezien voor vandaag en zetten zo een punt achter dit liveblog. Het was ons een genoegen om MomenTUm vandaag de klok rond mee te beleven en de hoogtepunten vanaf deze plek én op onze socials met jullie te delen.

Nogmaals proficiat aan alle afgestudeerden, winnaars en gedecoreerden, veel plezier aan iedereen die nog op de Student Party is en tot volgend jaar!

Video | Niels Dusseldorp

MomenTUm 2019 @ TU/e | flying high with The Partysquad

Video | Niels Dusseldorp

Video | Niels Dusseldorp

MomenTUm 2019 @ TU/e | The Partysquad

Video | Niels Dusseldorp

22.31 uur | De markthal van MetaForum is intussen goedgevuld, het is wachten op The Partysquad nu.

21.28 uur | Onherkenbaar. De markthal van MetaForum, waar vanmiddag nog bijna dertienhonderd afstudeerders en honderden andere gasten genoten van de sjieke MomenTUm-ceremonie, is inmiddels omgetoverd tot een tijdelijke concertzaal. En het is er al gezellig druk.

Er zijn vanavond niet alleen optredens van The Night Flight en The Partysquad, maar ook twee sets van dj's, die werden gekozen na een online verkiezing op Facebook.

21.15 uur | Nog even een beetje afkicken van alle academische hectiek van vandaag, dit keer met een paar fraaie foto's van fotograaf Tim Meijer (hoeveel foto's zouden alle aanwezigen van vandaag sámen eigenlijk gemaakt hebben?).

20.44 uur | Veel vrolijke foto's ook op Instagram vandaag, zoals de zes hieronder. Met opgewekte groeten van Sophie Baars, Maximiliaan Morres, Tim Schoonbeek, Sander van Eck, Ayra Gerlach en Beyza Ünsal (van linksboven naar rechtsonder).


20.19 uur | Nog even wat soundbites vanuit Twittertown (klik voor een vergroting). #TUeMomenTUm


20.09 uur | Een evenement als MomenTUm zonder TU/e-hoffotograaf Bart van Overbeeke? Ondenkbaar. Ook hij was de hele dag onderweg om alle hoogtepunten van het academische feest vast te leggen. Een kleine impressie vind je hieronder (klik op de foto's voor een vergroting).

17.55 uur | In de hal van Atlas zijn de taps geopend en proosten we onder anderen met afstudeerders Chris Swinkels en Joris Schalks (foto rechtsonder). Cheers guys!

Wij van de liveblog-ploeg nemen nu ook even een break en komen vanavond bij jullie terug met het feestelijke staartje van deze dag.

17.50 uur | Elke afstudeerder verdiende vandaag de spotlight, maar deze groep misschien nog nét iets meer dan de rest. Dit zijn namelijk de allereerste graduates van de bachelor Data Science, die de TU/e drie jaar geleden heeft opgezet in samenwerking met Tilburg University. Gefeliciteerd allemaal!

17.39 uur | De MomenTUm Ceremony zit erop. De markthal wordt nu leeggeruimd voor de Student Party van vanavond, met optredens van onder andere The Night Flight en The Partysquad. In de hal van Atlas is intussen de MomenTUm-receptie begonnen voor afstudeerders, hun gasten en andere genodigden en bezoekers. Cheers allemaal! 

Video | Brigit Span

MomenTUm 2019 @ TU/e | Graduates throwing their caps in the air

Video | Brigit Span

17.38 uur | Blijf leren (want "technologie ontwikkelt zich rap, je moet bijblijven") en heb passie voor wat je doet,"welke keuzes je in de toekomst ook maakt". Die adviezen vormden zojuist de slotnoten van het betoog van rector Frank Baaijens aan alle afstudeerders in de markthal. Afgestudeerde bachelors en masters - weliswaar op verschillende drempels naar verschillende levensfasen, maar allemaal onderweg naar het wetenschappelijke front, om daar de toekomst mede te gaan vormgeven. Een níeuwe toekomst, aldus Baaijens, “want de oude toekomst werkt niet meer”.

Hij stipte onder meer de duurzaamheidscrisis aan waarin de wereld volgens hem overduidelijk verkeert, maar ook de kosten voor de gezondheidszorg die de pan uitrijzen, net als steden die wereldwijd dichtslibben door files. “Júllie bezitten de kennis, de kracht en creativiteit om deze uitdagingen, met nieuwe technologieën, te lijf te gaan.”

Volgens Baaijens leven we in een fascinerende tijd, waarin verschillende vakgebieden en technologieën naar elkaar toegroeien om nieuwe mogelijkheden te creëren - die niet zelden gepaard gaan met uitdagende maatschappelijke en ethische kwesties. “Deze kwesties moeten we als universiteit niet schuwen. En jullie ook niet.”

De rector sloot af met een countdown naar "het moment waar jullie allemaal op hebben gewacht. Dus sta op, pak jullie camera's, pak jullie telefoons. Zijn jullie klaar?". En na vijf tellen gingen de honderden zwarte caps van de afstudeerders, vergezeld van confetti, de lucht in.

17.31 uur | De MomenTUm Ceremony moet het dit jaar stellen zonder keynote speaker, nadat vorig jaar ASML-topman Peter Wennink nog de duizenden aanwezigen in de markthal toesprak. In plaats daarvan werd zojuist een moment ingeruimd voor een zogeheten vierspraak, gevormd door de persoonlijke verhalen van vier TU/e-studenten: Beatrix Bos, Joline Frens, Joost van Engelen en Gergő Sütő. 

De vier gingen met elkaar in gesprek over onder meer de keuze voor hun studie, over de enorme veranderingen die je als jonge student doormaakt, over hun eerste kennismaking met ‘Brabantse gezelligheid’ en de TU/e als tweede thuis, over samenwerken binnen een studententeam. Maar ook over de depressie die expat Gergő overviel na zijn eerste jaar, de eerste indrukken en opwinding voorbij, die hij te boven kwam onder meer door bestuurlijk actief te zijn binnen internationale studentenvereniging Cosmos.

De vier sloten af met een gezamenlijke boodschap aan alle afstudeerders. “De TU/e heeft ons niet alleen kennis gegeven, maar vooral ook de mogelijkheid om uit te groeien tot kritische, toekomstgerichte ingenieurs, ontwerpers en wetenschappers. En na ons afstuderen gaan we de wereld veranderen!”

Video | Brigit Span

MomenTUm 2019 @ TU/e | Best Teacher Awards

Video | Brigit Span

17.19 uur | De beste docenten van de TU/e van dit jaar zijn bekend: Johanna Höffken (faculteiten Industrial Engineering & Innovation Sciences en Industrial Design) strijkt met de hoogste eer in de bachelorfase, Bert Koopmans (Technische Natuurkunde) scoorde het hoogst in de master. De twee waren, samen met andere TU/e-collega's, door studenten voorgedragen voor de onderwijsprijzen. In filmpjes voorafgaand aan de bekendmaking van de winnaars zojuist vertelden studenten over hun keuze voor de genomineerden.

17.10 uur | De TU/e heeft zojuist op de gebruikelijke plechtige wijze haar twee eredoctoraten van dit jaar geëerd: Peter Winzer en Jodi Forlizzi. Volgens erepromotor Ton Koonen (Electrical Engineering) heeft Winzer, specialist in optische communicatie, niet alleen de nodige publicaties en prijzen op zijn naam staan, maar is hij daarnaast "een geweldige collega om mee samen te werken. Onze studenten hebben maanden met hem gewerkt in zijn laboratoria en daar zeer van genoten. We kijken dan ook uit naar verdere samenwerking."

Winzer gaf aan vereerd te zijn met deze erkenning, vooral door een instituut dat volgens hem al decennialang voorop loopt in zijn vakgebied. "Het is een erkenning door echte reuzen uit ons veld." Ook zei de kersverse eredoctor geroerd te zijn door de aanblik van zoveel afstudeerders in de markthal. Hij gaf hen mee: "Think big, think bold. En doe nooit, maar dan ook nooit concessies aan integriteit, ethiek en kwaliteit. Ik wens jullie het allerbeste."

Daarna was het de beurt aan hoogleraar Berry Eggen (Industrial Design) om als erepromotor het eredoctoraat uit te reiken aan Jodi Forlizzi, volgens hem "één van de pioniers op het gebied van design, data science en artificial intelligence voor mensen". Hij gaf aan te hopen dat de benoeming tot nieuwe initiatieven op het gebied van AI aan de TU/e zal leiden, "binnen ID, maar ook aan andere faculteiten". 

Ook professor Forlizzi liet weten enorm vereerd te zijn. En wilde haar gehoor van vandaag graag twee volgens haar belangrijke zaken meegeven over design. "Design is sociaal en gaat over samenwerken. Je zult in je loopbaan veel mensen tegenkomen; neem van elk van hen iets mee, goed of slecht, en leer daarvan. En: design betekent proberen en falen. Falen is onvermijdelijk. Dus leg je erbij neer en profiteer."

Video | Brigit Span

MomenTUm 2019 @ TU/e | performance by singer Chagall

Video | Brigit Span

16.51 uur | Zangeres Chagall laat het publiek in de markthal muziek op een verrassende, andere manier ervaren met behulp van technologie en zet zo 'de hele show naar haar hand'. Nieuwsgierig? Check de video hierboven. 

16.45 uur | Ze passeerden al eerder in dit liveblog de revue, maar ook tijdens de MomenTUm-ceremonie in de markthal worden diverse 'prijswinnaars' van vandaag nog even in het zonnetje gezet. Op de foto de winnaars van de Academic Awards en Marina van Damme-prijs, met rector Frank Baaijens in hun midden.

16.41 uur | Het academische jaarfeest van de TU/e kreeg natuurlijk niet zomáár de naam ‘MomenTUm’, benadrukte collegevoorzitter Robert-Jan Smits zojuist nog maar eens tijdens zijn openingswoord. Momentum is Latijn voor beweging, dynamiek, daadkracht. “Een momentum ontstaat als iets in beweging wordt gezet, als er iets gebéurt, als er actie is.”

Colleges volgen, op jezelf wonen, sporten, stagelopen, actief zijn in het verenigingsleven, relaties opbouwen en soms weer verbreken; TU/e-studenten, zo stelt Smits, weten als geen ander dat studeren één en al ‘momentum’ is. Soms misschien zelfs teveel, maar volgens de collegevoorzitter met blijvende impact. “Niet zozeer vanwege de titel die je vandaag krijgt, maar omdat je klaar bent voor een nieuwe fase in je leven; voor een vervolgstudie of baan”.

Smits zei trots te zijn, en “dankbaar dat we hebben kunnen bijdragen aan het momentum in jullie levens. We hopen dat jullie tijd hier ook een speciale plek in jullie harten heeft en houdt”.

Nu is het volgens hem tijd om er op uit te trekken, “om je dromen na te jagen en een verschil te gaan maken. Om ‘momentum’ te gaan creëren voor ánderen.”

Video | Brigit Span

MomenTUm 2019 @ TU/e | Footloose dancers at the ceremony

Video | Brigit Span

16.38 uur | Na hun twee flashmobs eerder vandaag in het Auditorium, laten de dansers van studentendansvereniging Footloose ook tijdens de MomenTUm-ceremonie in de markthal zien wat ze in huis hebben. De dansers liepen mee aan het eind van de voorgaande Walk of Fame, om daarna hun toga's uit te trekken en het podium te pakken met een moderne choreografie.

16.34 uur | Zoals we al zeiden: bovenal stralende gezichten op de catwalk en in de markthal vanmiddag. Hierbij een stukje bewijsvoering, met dank aan graduate Ward Jongelie van de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences. Van harte, Ward!

Ook een vrolijke selfie te delen? Mail ons gerust!

16.25 uur | Redelijk pittig windje in de markthal. Hopelijk struikelde er niemand over die sjerp op de foto links... Terwijl de Walk of Fame nog altijd bezig is, zoeken de al gepasseerde runway models van vanmiddag hun plekken op de tribunes.

Twitteraar Patrick van Eekeren deelde zojuist deze video vanaf de tribune.

16.17 uur | Alle afgestudeerden lopen nu, stralend, zwaaiend en vergezeld door muziek, over de Walk of Fame. Hun individuele namen worden, in tegenstelling tot vorig jaar, niet meer stuk voor stuk omgeroepen, maar geprojecteerd op de schermen.

Video | Brigit Span

MomenTUm 2019 @ TU/e | Cortège entering at the start of the ceremony

Video | Brigit Span

Video | Norbine Schalij

MomenTUm 2019 @ TU/e | Cortège entering the MetaForum market hall

Video | Norbine Schalij

16.10 uur | De MomenTUm Ceremony is begonnen met de binnenkomst van het traditionele cortège, vergezeld door een fanfare. Zometeen, zodra alle hoogleraren en bestuurders hun plek in de hal hebben gevonden, begint de Walk of Fame, waarvoor een kleine dertienhonderd afstudeerders (gegroepeerd per opleiding) zullen passeren over de catwalk.

16.00 uur | Is er al een illegale online handel losgebarsten in deze unieke TU/e-MomenTUm-2019-afstudeersokken? Want ook al verdienden wij geen bul: we need these!

P.S. Het programma loopt een paar minuutjes uit, maar meekijken via de livestream kan wel alvast. Klik hier.

15.57 uur | Lichte plaag van graduates in MetaForum. They're EVERYWHERE!

15.52 uur | Ook in de hal van het Auditorium zijn ze er klaar voor: het cortège van hoogleraren en verenigingsbesturen gaat zo op weg naar de markthal. 

Video | Brigit Span

MomenTUm 2019 @ TU/e | Waiting for the ceremony to begin

Video | Brigit Span

15.46 uur | Wie deze vrolijkerd is, wat hij heeft gestudeerd, wat zijn toekomstplannen en dromen zijn, waar hij naartoe denkt te gaan met dat glimmende sixpack Hertog Jan, en of hij van plan is om te delen - wij weten het allemaal niet. Gelukkig zijn wij niet van de campuspolitie en wensen we hem vooral een mooie ceremonie, gevolgd door een memorabel feest vanavond. Gefeliciteerd met je diploma!

15.42 uur | Ook de stoelen in de amfizaal in Atlas, van waaruit de MomenTUm-ceremonie zometeen live te volgen is, raken langzaam gevuld. Iedere van de bijna dertienhonderd afgestudeerden van vandaag mocht maximaal twee gasten meenemen naar het evenement in de markthal. Andere familieleden, vrienden en overige belangstellenden (be)leven mee op kleine afstand.

15.36 uur | Ligt het aan ons, of is het op Twitter tot dusver nog betrekkelijk rustig vandaag? We vertrouwen op een flinke inhaalslag straks tijdens de ceremonie! (klik op onderstaande tweets voor een vergroting)

P.S. Eerlijk is eerlijk: zelf zijn we vandaag ook niet de alleractiefsten op Twitter. In onze stories op Instagram daarentegen...

File neemt nu wel héél serieuze vormen aan. ;-) Video | Brigit Span

MomenTUm 2019 @ TU/e | academic traffic jam

File neemt nu wel héél serieuze vormen aan. ;-) Video | Brigit Span

15.32 uur | Zoals we al eerder in dit blog vermeldden: om vier uur begint in de markthal de MomenTUm Ceremony. De hal zit, met een kleine dertienhonderd afstudeerders met ieder twee gasten, verschillende VIP's en andere genodigden, tjok- en tjokvol (geen zorgen, wij wringen onszelf er wel bij zodat jullie niets hoeven te missen ;-) ).

Voor wie géén stoeltje in de markthal kreeg: in de amfi-zaal in Atlas kun je het evenement volgen via een groot scherm en anders is er altijd nog deze livestream via Open Webcast. 

Video | Norbine Schalij

MomenTUm 2019 @ TU/e | graduates on their way to the ceremony

Video | Norbine Schalij

15.17 uur | Vroege filevorming bij de markthal van MetaForum, waar zometeen om vier uur de MomenTUm-ceremonie begint. 

15.03 uur | De verzamelde mama- en paparazzi na afloop van één van de afstudeerceremonies van de faculteit Bouwkunde van vandaag. "Evenveel fotografen als afgestudeerden", aldus hoogleraar Elphi Nelissen, die onderstaande foto maakte en tweette

14.45 uur | Fernanda Neira d’Angelo is de winnares van de Marina van Damme Grant 2019, goed voor een geldbedrag van negenduizend euro. Neira D’Angelo werkt als universitair docent aan de faculteit Scheikundige Technologie, waar ze zich bezighoudt met de ontwikkeling van innovatieve chemische reactoren die bijdragen aan een duurzame en milieuvriendelijke circulaire economie. De winnares gaat haar beurs inzetten voor een tijdelijk verblijf in het buitenland, waarschijnlijk medio 2020, om onderzoek te doen bij het gerenommeerde instituut Kinetics Technology in Rome. Een onderneming die in haar geval extra uitdagingen (en kosten) met zich meebrengt vanwege de zorg voor een meervoudig gehandicapt kind van vier jaar. Lees meer over haar verkiezing op de TU/e-website.

Neira d’Angelo kreeg de prijs zojuist in de Senaatszaal uitgereikt door rector Frank Baaijens, in het bijzijn van de negentigjarige naamgeefster van de prijs. Runner-up werd Eline Sijbesma. Zij wint een geldbedrag van 2.500 euro.

14.32 uur | De academische prijzenregen in de Senaatszaal gaat verder met de prijzen voor het beste ontwerprapport en het beste promotietraject van afgelopen jaar.

Dmytro Kondrashov (Technische Informatica) pakte de award voor het beste PDEng-project, met zijn ontwerp voor een slimme, op AI gebaseerde microscoop. Van de zeven genomineerde projecten vond de jury dat van Kondrashov met stip het meest innovatief en relevant voor industrie en samenleving, met duidelijke mogelijkheden voor een vervolg. 

Yasin Toparlar van Bouwkunde werd geprezen voor het beste proefschrift, het slotstuk van zijn promotieonderzoek naar het modelleren van het hitte-eilandeffect op energiegebruik van gebouwen. Vooral zijn nadrukkelijke combinatie van wetenschappelijke én maatschappelijke impact maakte indruk.

Toparlar viel overigens al eerder op met zijn onderzoek, waarop hij in april 2018 cum laude promoveerde aan de TU/e-faculteiten Bouwkunde en Technische Natuurkunde. Afgelopen mei ontving hij de KIVI Hoogendoorn Award en begin deze maand kreeg hij op een conferentie in Krakow de Europese ECCOMAS Award overhandigd.

14.24 uur | Faculteitsgenoten Johan Kon en Tijmen Vermeij, beiden van Werktuigbouwkunde, leverden respectievelijk de beste bachelor- en masterscriptie van de TU/e van dit jaar. 

Kon ontvangt de Academic Award voor zijn bachelor-afstudeerproject, waarvoor hij zich met name stortte op een betere positionering van voetbalrobots in de complexe, dynamische setting van een voetbalveld. Zijn afstudeerwerk werd gepresenteerd tijdens de RoboCup 2018, als onderdeel van de Middle Size League scientific challenge. Tijdens het WK van dít jaar zijn de uitkomsten van zijn onderzoek voor het eerst ook in de Eindhovense voetbalrobots toegepast. Winnaar Kon viel de jury onder meer op vanwege zijn analytische benadering, ambitieuze instelling en teamplayer-schap.

Vermeij kreeg de prijs voor de beste masterscriptie. Hij ontwikkelde nieuwe methodes om met bestaande laboratoriumtechnieken mechanische spanningen op te sporen in driedimensionale kristalstructuren. De student gebruikte hiervoor elektronmicroscopie en geavanceerde beeldverwerkingstechnieken, waarmee bijvoorbeeld zwakke plekken in grote platen staal kunnen worden opgespoord. De jury prijst Vermeij onder meer voor zijn onderwerpkeuze, de grote maatschappelijke impact en zijn duidelijke scriptie - volgens hen een voorbeeld voor iedere student. Zijn onderzoek leverde intussen al publicaties in enkele gerenommeerde tijdschriften op, evenals de nodige belangstelling vanuit de staalindustrie.

14.14 uur | In de Senaatszaal van het Auditorium worden op dit moment de Academic Awards uitgereikt. Met deze prijzen wil de universiteit de twee beste afstudeerwerken (bachelor en master), het beste ontwerprapport en het beste promotietraject van het afgelopen jaar in de etalage zetten. 

Na de uitreiking van de Academic Awards volgt de bekendmaking van de winnares van de Marina van Damme-prijs.

Top 10 Memorable Movie Graduation Scenes

14.06 uur | Het is een op en top Amerikaans gebruik, dat ook in Nederland door steeds meer onderwijsinstellingen (waaronder sinds vorig jaar de TU/e - filmpje!) wordt omarmd: het in de lucht gooien van de afstudeercap. 

Deze traditie zou zijn oorsprong hebben bij de Amerikaanse marine in 1912, waar studenten tijdens hun afstudeerceremonie hun nieuwe officiershoed kregen uitgereikt, en uit blijdschap hun oude midscheepsmannenhoedjes (fraai Scrabble-woord) in de lucht wierpen.

Onze Amsterdamse collega’s van Folia verzamelden twee weken geleden méér interessante feitjes en trivia over het onderwerp; klik hier. And while we're at the topic: geniet meteen even van de meest memorabele afstudeerscènes in films hierboven.

13.53 uur | Niet alleen in Eindhoven wordt vandaag een 'momentum' gecreëerd, maar ook in Den Haag. In de stad vindt een mars plaats in het kader van de wereldwijde klimaatprotesten van vandaag. Ook een groep TU/e'ers toog deze vrijdag naar de Zuid-Hollandse stad om van zich te laten horen, maar met MomenTUm in het achterhoofd, getuige één van hun protestborden. Vanavond, op de Student Party in de markthal, haken ze trouwens weer aan voor de Eindhovense feestelijkheden, laat Sidharth Suri (Scheikundige Technologie) weten. Maar nu eerst op de barricades!

13.41 uur | Ook fotograaf Bart van Overbeeke is vandaag de hele dag van de partij om alle feestelijkheden vast te leggen. Een kleine impressie van de ochtend zie je hieronder. 

Video | Brigit Span

MomenTUm 2019 @ TU/e | Kamphuis Collectief / Studentproof

Video | Brigit Span

13.34 uur | Optreden van het 'Kamphuis Collectief' van studentenjazzgezelschap Studentproof in de hal van Atlas, bij wijze van intermezzo tussen de twee rondes van diploma-uitreikingen door. 

13.27 uur | Op een feestelijke dag als deze moet worden geproost, met zoveel mogelijk drank mensen. Voor MomenTUm werden zelfs speciale graduation-bekers gedrukt. 

Kleine campustour: éven je ouders laten zien waar je die bul de afgelopen jaren bij elkaar gebuffeld hebt. Video | Norbine Schalij

MomenTUm 2019 @ TU/e | graduates showing their families around

Kleine campustour: éven je ouders laten zien waar je die bul de afgelopen jaren bij elkaar gebuffeld hebt. Video | Norbine Schalij

13.17 uur | 2019 is voor de TU/e geen lustrumjaar, maar de universiteit reikt dit jaar niettemin - bij hoge uitzondering - tóch twee eredoctoraten uit. Dit vanwege de ‘uitzonderlijke kwaliteit van de voordrachten’, zo verklaarde rector magnificus Frank Baaijens eerder dit jaar in een vergadering van de Universiteitsraad.

De gelukkigen zijn de Oostenrijkse specialist in optische communicatie Peter Winzer en Amerikaanse Jodi Forlizzi, die onderzoek doet naar de interactie tussen mensen en computers. Hun respectievelijke erepromotoren zijn Ton Koonen (Winzer), Berry Eggen en Aarnout Brombacher (Forlizzi). Meer over de twee laureaten van dit jaar lees je in ons eerdere artikel hier

'Feesttent' - Kraantje Pappie at MomenTUm student party @ TU/e

13.02 uur | Het middagprogramma in de markthal, dat om vier uur begint, is bovenal plechtig - maar vanavond mogen alle remmen los tijdens Momentum - The Party. Dit feest, met name bedoeld voor studenten, begint om acht uur in de markthal bij MetaForum. Op het programma staan optredens van onder anderen The Partysquad en The Night Flight. Even een kleine throwback naar vorig jaar, toen rapper Kraantje Pappie de avond aftrapte. Zie de video hierboven.


 

12.41 uur | Soms lijken de ouders nog trotser dan de afgestudeerden zelf. Zoals de moeder van Automotive Technology-student Nick Smit (foto links). Maar het mag gezegd: Smits studiegenoten Sjoerd Mennen (met bril) en Luuk Heijmans glunderen er ook lustig op los - en terecht.

En nog meer trotse gezichten hieronder. Waaronder die van Iris Cornelissen (links) en Lisan Warffemius van Bouwkunde op de foto linksboven. En die van Bas Buijse (Technische Bedrijfskunde) én zijn moeder rechtsboven.

En linksonder glunderen we nog even verder met Bethel Lemma (Bouwkunde), poserend met haar trotse ouders en zusjes. Op de foto rechtsonder stralen Josien de Koning, ook van Bouwkunde, en haar ouders éxtra hard, want: cum laude!  

Diploma's en toga's voor vanmiddag zijn in de pocket. Gefeliciteerd allemaal! Video | Brigit Span

MomenTUm 2019 @ TU/e | End of graduation ceremony Psychology & Technology

Diploma's en toga's voor vanmiddag zijn in de pocket. Gefeliciteerd allemaal! Video | Brigit Span

12.29 uur | Van harte proficiat Quirine Verbeek (links) en Iza Linders met jullie diploma's! Deze dames zijn twee van de afstudeerders van de opleiding Psychology & Technology. Hun afstudeerceremonie in het Auditorium is zojuist afgerond.


12.20 uur | Hieronder een kleine update van één van onze (onbewuste) correspondenten ter plaatse. 

12.17 uur | The best teachers teach from the heart, not from the book, stellen zoetsappige online spreuktegeltjes in krullerige letters. Maar ook jullie weten waarschijnlijk uit ervaring: sommige leraren pákken je, raken je en blijven je voor altijd bij. 

Vandaag eert de TU/e haar twee beste docenten van het afgelopen jaar, zowel in de bachelor als in de master. Afgelopen voorjaar mochten in totaal zeven (door studenten genomineerde) docenten hun pitches houden voor de leden van TU/e's studentenadviesorgaan: Bert Koopmans (faculteit Technische Natuurkunde), Vlado Menkovski (Wiskunde & Informatica) en Antal Haans (Industrial Engineering & Innovation Sciences) schopten het tot de top-drie voor de master; Richard Engeln (Technische Natuurkunde), Anna Wieczorek (IE&IS), Oliver Tse (W&I) en Johanna Höffken (IE&IS en Industrial Design) zijn de vier kanshebbers voor de bachelorfase. 

De winnaars van de Best Bachelor Teacher Award en Best Master Teacher Award 2019 worden vanmiddag onthuld tijdens de MomenTUm Ceremony in de markthal. 

Catching the moment in Atlas. Video | Norbine Schalij

MomenTUm 2019 @ TU/e | Photo booth in Atlas

Catching the moment in Atlas. Video | Norbine Schalij

12.05 uur | Vanmiddag wordt onder meer de jaarlijkse Marina van Damme-beurs uitgereikt, voor de 38e keer inmiddels. De Delftse alumna Marina van Damme wil hiermee jonge vrouwelijke ingenieurs een handje helpen bij hun ontwikkeling en carrièrepad. Aan elk van de Nederlandse technische universiteiten is één winnares; vorig jaar was in Eindhoven promovenda Milou Feijt (hieronder op de foto met Marina van Damme) de gelukkige. In dit liveblog lees je straks uiteraard wie de nieuwe winnares is!

11.51 uur | Ook op het vlak van footwear is vorig jaar een traditie geboren, zo lijkt het, in de vorm van TU/e-sokken. Geel-rood-wit voor het 'gewone' publiek, groen-blauw-wit voor de afstudeerders van 2018. Dit jaar zijn de sokken terug, in een nieuw jasje - maar in vergelijkbare kleurstellingen. En daarmee maak je niet alleen een puik fashion statement - ze zorgen naar verluidt ook voor een vliegende start van je vervolgstudie of loopbaan (of is dergelijk aerodynamisch voordeel echt alleen voorbehouden aan wielrenners?). P.S. Wij kijken uit naar jullie 'look at us totally rocking these socks'-foto's! (mail)

11.42 uur | Graag zetten we deze mensen even in de spotlight, want feit is: zonder hen zou dit hele MomenTUm er niet zijn geweest. De Federatie Studieverenigingen Eindhoven en Liesbeth Castelijns en Annelies Verschuren (laatstgenoemde staat helaas niet op de bovenste foto) van het Communicatie Expertise Centrum zijn opnieuw een heel jaar in touw geweest om deze organisatorische monsterklus te klaren.

Druk dat de voor velen verrassende eerste editie dit jaar moet worden overtroffen, voelt spin-in-het-web Liesbeth Castelijns naar eigen zeggen niet - hooguit enige opgetogen spanning: “We hopen vooral dat het weer net zo leuk wordt als vorig jaar”.

Op de onderste foto (klik voor een vergroting) staan een paar van de vele studenten die vandaag, herkenbaar aan hun witte windjacks, de hele dag in touw zijn om afstudeerders, gasten en andere MomenTUm-bezoekers de weg te wijzen of anderszins te helpen.

11.31 uur | Een toga voor elke afstudeerder, bloemen, consumptiemuntjes - in de collegezalen van het Auditorium (zoals hier, bij de diploma-uitreiking van de faculteit Scheikundige Technologie) ligt voor elke afstudeerder een keurig pakketje klaar. Een klein deel van de afstudeerders draagt later vandaag, tijdens de MomenTUM-ceremonie in de markthal, geen rode, maar een zilverkleurige sjerp. Zij verdienden het predikaat 'cum laude'.

Onder andere de faculteit Scheikundige Technologie heeft vandaag twee diploma-uitreikingen: eentje voor de studenten die hun bachelor nominaal hebben afgerond (vanmiddag) en eentje voor degenen die er langer dan drie jaar over hebben gedaan (deze ochtend). Detail: beide sessies van vandaag tellen ongeveer evenveel graduates.

Video | Focality Media

Rocking the runway during MomenTUm @ TU/e

Video | Focality Media

11.27 uur | Er valt vandaag het nodige te vieren. De 63e Dies Natalis van de TU/e om te beginnen (die officieel eind april al was), maar ook de uitreiking van meerdere prijzen en onderscheidingen: de eredoctoraten, de Academic Awards voor de beste master-, PDEng- en PhD-projecten, de onderwijsprijzen voor de beste bachelor- en masterdocent van dit jaar en de Marina van Damme Beurs, aan een succesvolle vrouwelijke TU/e-alumnus.

Maar bovenal zet de universiteit tijdens MomenTUm ook haar afstudeerders in het zonnetje. Zo'n 1150 bachelors en 140 masters vieren vandaag hun behaalde titel en maken vanmiddag in de markthal een ereronde over de Walk of Fame. Vorig jaar mochten nog alleen afgestudeerde bachelors deelnemen aan de ceremonie.

Een kleine dertienhonderd mensen dus, die volgens het minitieuze draaiboek in iets meer dan een kwartier minuten de overkant van de catwalk moeten zien te bereiken - een ware uitdaging voor alle betrokkenen. Maar niet gevreesd, hier is Cursor to the rescue met bovenstaande crash course 'Rocking the runway'. Zodat ook jíj straks gracieus, zonder kleerscheuren én genietend je moment op de Walk of Fame kunt pakken.

De tip om gemakkelijke schoenen aan te trekken én een dubbele knoop in je veters te leggen, lapt deze afstudeerder van Bulgaarse origine (zie foto rechtsboven) in elk geval lekker aan haar laars. ;-)

Video | Norbine Schalij

MomenTUm 2019 @ TU/e | Flashmob by Footloose

Video | Norbine Schalij

11.20 uur | De gasten in het Auditorium werden zojuist verrast door een flashmob van studentenvereniging Footloose. Gemist? Wij maakten de video hierboven voor je.

11.09 uur | In de hal van het Auditorium verzamelen de eerste grote groep afstudeerders en hun gasten zich. Om half twaalf begint de eerste ronde van diploma-uitreikingen van vandaag, van diverse faculteiten. 

11.00 uur | Welkom op ons liveblog, de tweede editie van MomenTUm gaat bijna van start (met de eerste ronde diploma-uitreikingen zometeen vanaf half twaalf). Net als vorig jaar zijn we de hele dag op pad om jullie in woord en beeld op de hoogte te houden van alle feestelijkheden en tussentijdse gebeurtenissen, dus ververs deze pagina vooral regelmatig.

Ook op Instagram zijn we volop in touw; houd vooral een oogje op onze stories van vandaag. Wil je jóuw MomenTUm met ons delen? Vergeet dan vooral niet om ons te taggen (@cursortueindhoven op Instagram) of te mailen.

Wil je meepraten op Twitter? #TUeMomenTUm is je enige echte hashtag voor vandaag!

Deel dit artikel