En hoe is het in Longyearbyen?

Sinds september doe ik onderzoek voor mijn master Applied Physics in Longyearbyen. Dit is een Noorse nederzetting binnen de poolcirkel. Ik ben hier om het noorderlicht te onderzoeken. Laat me je wel vertellen, het was een behoorlijke schok om van de Nederlandse zomer met 30°C aan te komen in een kleine stad met 5°C.

door
foto Bas Dol

Op de dag van mijn aankomst verborgen lage wolken de bergtoppen om mij heen. Dit zorgt voor erg fraaie foto’s vanuit de vallei, zoals hieronder te zien is. Een mooi voorbeeld van het verschil tussen Longyearbyen en Eindhoven, is het feit dat ik na aankomst enkele dagen vast zat in de stad. Dit was omdat het sterk wordt afgeraden om zonder vuurwapen de stad te verlaten. Deze regel bestaat vanwege de ijsberen die in de omgeving leven. Daarom moeten alle studenten van de universiteit hier (UNIS) een veiligheidscursus volgen, inclusief schietles. Een student die deze cursus heeft gevolgd en de test haalt, kan een vergunning krijgen voor het lenen of huren van een vuurwapen.

De inwoners van de stad zijn erg aardig en behulpzaam, zeker als je je indenkt hoeveel studenten hier telkens tijdelijk komen. De studenten zijn afkomstig uit veel verschillende landen. Ik heb al gesproken met Deense, Noorse, Amerikaanse, Finse, Duitse, Russische en Nederlandse studenten hier. Ik werd ook fijn welkom geheten met twee ijsberen, die iets te dichtbij waren toen ik aankwam. Dit zorgde voor een waarschuwing om niet naar Adventdalen te gaan, zelfs niet met een geweer. Het was mij toen meteen duidelijk dat ijsberen hier echt voor gevaar kunnen zorgen.

Ik woon in een van de twee gebouwen waar bijna alle studenten wonen. De huur is behoorlijk hoog met €530, maar de kwaliteit van de kamer is geweldig. We hebben een grote keuken voor negen personen, met twee vaatwassers. De controle van de huurbaas is behoorlijk strikt, met maandelijkse checks op brandveiligheid van de keuken en of we deze goed schoon houden. Deze strenge controle op brandveiligheid is nodig omdat het hele gebouw van hout is. Dit is gedaan vanwege de permafrost in de grond, die zorgt dat de grond veel beweegt.

Er wordt hier vooral gecommuniceerd tussen studenten met Facebook messenger en dingen worden georganiseerd binnen Facebook groepen. Whatsapp gebruiken ze hier niet. De georganiseerde activiteiten hier bestaan onder anderen uit feesten in de keukens en wandelingen. Er zijn hier ook genoeg cafés om naartoe te gaan, vanwege de vele toeristen in de zomer.

Mijn contact met UNIS bestaat vooral uit mijn lokale supervisor Noora Partamies. Zij is erg behulpzaam en weet mij goed te helpen wanneer ik vastzit met mijn project. Mijn stage over het noorderlicht is vooral gebaseerd op datasets van de laatste paar jaar en AI-software, maar ik kijk er naar uit om het noorderlicht ook in het echt te zien. Dit is nog niet gebeurd, vanwege de bewolking en de hoge hoeveelheid licht, zelfs middernacht.  Hopelijk zal dit veranderen binnen een maand, wanneer de nacht donkerder wordt en de bewolking minder. Ik hoop een update te kunnen geven wanneer ik het noorderlicht gezien heb en de echte koude en donkere poolnacht heb ervaren.

Op de hoofdfoto zie je Bas Dol in een  survival suit, net voor hij er zwemles in krijgt -red.

Deel dit artikel