En hoe is het in Longyearbyen, Spitsbergen?

Het volledige gebouw is gebouwd op pilaren, je schoenen dien je bij binnenkomst uit te trekken en er is een wapencollectie aanwezig voor studenten. Welkom bij de meest noordelijke universiteit ter wereld: University Centre in Svalbard (UNIS).

Bij aankomst op Svalbard airport valt meteen het driehoekige verkeersbord op: gevaar voor ijsberen. Je mag Longyearbyen niet uit zonder jezelf te beschermen. Voor de colleges beginnen krijg je een verplichte veiligheidstraining in ijsberen verjagen en een schietcursus. De colleges vormen een interessante mix van theorie en excursies rondom Spitsbergen. Met zomerse temperaturen rond het vriespunt komen water- en winddichte kleren daarbij goed van pas!

Longyearbyen is een klein dorpje in een Arctische woestijn en omgeven door oude steenkolenmijnen. De ruige natuur is de ideale locatie voor mooie wandelingen over bergtoppen en gletsjers. Door de middernachtzon gaat je gevoel voor tijd daarbij soms volledig verloren.

Naast een mooie vakantiebestemming en een prachtige studielocatie is Spitsbergen ook de perfecte plek voor onderzoek. Biologen, natuurkundigen en geologen zijn hier veelvuldig aanwezig. Daarnaast trekt de bovengemiddelde snelheid waarmee het klimaat op Spitsbergen verandert veel aandacht. Nederlandse onderzoekers leveren hierin een belangrijke bijdrage, zoals bij de recente poolexpeditie van SEES.nl.

UNIS bestaat grotendeels uit buitenlandse studenten met veel verschillende nationaliteiten. Ik volg er een vak over Arctische infrastructuren bij klimaatverandering. Ik doe dit er extra bij vanuit mijn interesse voor klimaatsverandering en openbaar vervoer. En natuurlijk omdat ik heel graag een keer Spitsbergen wilde bezoeken. Colleges volg ik samen met Noren, Duitsers, Russen en een Canadees. Ook de docenten vliegen graag over uit Zwitserland om op deze bijzondere locatie les te mogen geven. Met een wekelijkse borrel waar bijna alle studenten op af komen, ontbreekt het ook zeker niet aan de nodige gezelligheid!

Een bezoek aan Spitsbergen is een unieke ervaring waarbij niet de mens, maar de natuur centraal staat. Een kwetsbare natuur waar er maar een de baas is: de ijsbeer!

Deel dit artikel