Kies je voor verbreding of verdieping?

Zelf je keuzeruimte vullen, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Om studenten de kans te geven zich laagdrempelig te verdiepen in de keuzepakketten heeft ESA het Check Your Match-event opgezet. Gisteren en vandaag tijdens lunchtijd staan in de hal van Atlas 36 stands voor alle keuzepakketten en USE-leertrajecten. Studenten kunnen er hun vragen stellen aan een vakdocent of een medestudent die het keuzepakket al eerder heeft gevolgd.

door
foto Levi Baruch

In de hal van Atlas lopen studenten in kleine groepjes of individueel rond om te kijken wat er te kiezen valt voor hun studieprogramma in het tweede of derde jaar. Hoewel hij zelf kiezen “altijd goed” vindt, is het nog niet makkelijk voor Marco van Wijk. De eerstejaars Electrical Engineering weet nog niet precies wat er buiten zijn eigen opleiding te halen valt. Net als de meeste bezoekers op deze infomarkt heeft hij nog maar negen vakken gevolgd. “Ik heb wel een beetje gekeken via internet, maar ik ben vooral bezig geweest met het halen van m’n BSA.” De biomedische stands loopt hij voorbij. “Ik heb meer interesse in automotive of hernieuwbare energie.” Hij vindt het event zeker nuttig en gaat op zoek naar welke personen hem kunnen vertellen wat hij wil weten.

Wat past je?

“Je kunt ervoor kiezen je te specialiseren door je te verdiepen in een vakgebied, maar je kunt ook juist een breed profiel opbouwen door diverse vakgebieden te combineren”, zegt ESA-medewerker Anouk van den Kerkhof van het Check Your Match Team. “Studenten kunnen hun keuzeruimte ook gebruiken voor een honorprogramma of een tweedegraads bevoegdheid voor docent voorgezet onderwijs. Bij het samenstellen van hun bachelorprogramma moeten zij een passende USE-leerlijn (15 ECTS) kiezen en 45 ECTS aan vrije keuzeruimte invullen.”

Tweedejaars Psychology & Technologystudent Isa van Herrewegen heeft al vijf vrije studiepunten gehaald bij een track ICT. Voor info over de USE-leerlijn Entrepreneurial action die TU/e innovation Space aanbiedt, gaat ze praten met Menno Laveaux. Ze zou hem haar vragen ook thuis kunnen stellen want ze zijn huisgenoten en hij is haar vriend, maar dit terzijde. Op de folder van de nieuwe USE-leerlijn staat subtiel dat deze ‘Bachelor 2.0 proof’ is. Een deel van de keuzepakketten worden nu namelijk voor het laatst worden aangeboden.

Security

In een wachtrij voor het keuzepakket Security heeft Lucas van Honk wel tijd om te vertellen waarom hij daar vragen gaat stellen over de benodigde voorkennis, de werklast of hoe hij zich een cursusopdracht kan voorstellen. “Ik heb altijd al interesse gehad in security. Ook mijn profielwerkstuk op het vwo zat in die richting. Toen heb ik zelfs vragen gemaild aan een professor Security hier aan de TU/e. Ik ben geen hacker. Het gaat mij niet om het kraken, maar meer om het bouwen van systemen.”

Zo doelbewust als Lucas loopt eerstejaars student Vera Verschuren nog niet rond. Net als de twee medestudenten Mechanical Engineering naast haar, weet ze nog niet in welke richting ze gaat zoeken. “Morgen is er nog een infomarkt (op beide dagen zijn verschillende keuzepakketten en USE-leertrajecten aanwezig, red.) en mogelijk ga ik ook nog een studieadviseur raadplegen. We hebben net info over USE gehad, dat is al fijn.”

Deel dit artikel