door

Een frisse douche

09/01/2013

De jaarwisseling: het moment dat we onze lieve kalender, Karel Keerpunt, een kudo geven voor gedane diensten. Knap werk Kareltje, +1! Maar als de jubilerende rookpluimen van het vuurwerkschorem zijn opgetrokken, zijn er plotsklaps levens veranderd.

Als de klok bijna twaalf slaat, wordt door menig Nederlander over de toekomst gepraat: “Heb jij al iets voor volgend jaar?” Goede voornemens: Terwijl het poedersuiker nog in het rond zweeft na de hap uit je oliebol, denk je na. “Ja eh, ik ga wel meer sporten in 2013 en al mijn vakken halen!”

Niks mis mee natuurlijk, maar niet echt vernieuwend. En het zal je verbazen hoe onorigineel we met zijn allen zijn. We leven maar in sneltreinvaart door het jaar en stappen nooit van die ‘inter-year’ af. Terwijl wij TU/e’ers streven naar innovativiteit: We are the innovators! De jaarwisseling is typerend voor hoe velen hun creativiteit kapot maken: ons leven zit op de rails, maar kunnen er niet vanaf.

Ik draai de douche uit. De eerste drie alinea’s bedacht ik tijdens het uitspoelen van Andrélon Perfecte Krul. De douche is mijn oase van rust, fantasie en kalkaanslag. Mijn gedachten kennen namelijk geen verplichtingen en ik hoef nergens heen: een moment waarop creativiteit zegeviert en mijn zorgen worden weggespoeld. Immers, je kunt niet creatief worden als je voortdurend denkt aan dat je nog de was moet doen, koken en je moeder uit bad halen.

Wij TU/e-studenten staan maar al te vaak op de wetenschapstorens: bouwwerken waarvan de fundamenten generaties geleden zijn gelegd en sindsdien flink op voort is gebouwd. Het pad is geplaveid en wij bouwen vrolijk mee, zonder radicaal af te wijken. Zo gaat het precies hetzelfde met onze vluchtige voornemens. Het is tijd voor meer out-of-the-box, want staan op de schouders van reuzen betekent dat je hard naar beneden valt als je iets nieuws bedenkt, maar alleen zo kun je echt groot worden.

Deel dit artikel