door

CLMN | Staanplaatsen

19/02/2014

Het klinkt als een mooie droom: de vooraanmeldingscijfers zoals die er nu liggen, zijn ongekend. Hoewel de TU/e een mooi huwelijk lijkt te kunnen sluiten tussen die kleine, gezellige universiteit, en de grote speler op de nationale markt, liggen veel problemen op de loer.

Immers, ook nú al begint het zalentekort nijpende vormen aan te nemen. Er zijn colleges waarbij de docent zelf iets bij elkaar moet improviseren om z’n kennis overgedragen te krijgen of iedereen een zitplaats te kunnen geven. In kwartiel drie heeft W&I voor 75 procent van de OGO-groepjes geen werkruimte.

Mijn vraag is of we echt moeten geloven in de taskforce die nu is opgezet: hoewel het op papier leuk klinkt, wordt ook dit orgaan weer voorgezeten door de dean van het Bachelor College, wiens meningen over het opvangen van groei uitblinken in hoe slecht ze bij de wens van de student aansluiten. Avondcolleges? Volgens Lemmens zijn die ‘op allerlei andere universiteiten ook gebruikelijk’. Dat klopt, maar is je enige college van de dag tussen zeven en negen plannen hetzelfde als naast je toch al volle TU-rooster ook nog avonden en weekenden moeten vrijmaken net zo realistisch? En is het niet bizar dat we onze campus klaar aan het stomen zijn voor de toekomst, maar dat we nu naar studieplekken elders in Eindhoven op zoek gaan? In mijn ogen wordt de plank door deze taskforce behoorlijk misgeslagen.

Nog bizarder is dat ‘zaaldoorlussen’ nog steeds als een oplossing gezien wordt. Inmiddels is duidelijk dat studenten daar niet op zitten te wachten: maak dan liever een fatsoenlijke videolecture in de studio, want een student komt z’n bed niet uit om naar een stream te staren waar de interactiviteit nul is en het bord niet te lezen. Als dat écht is hoe we het onderwijs gaan realiseren in de toekomst, ben ik bang dat ‘14-‘15 het laatste groei-jaar zal zijn.

Deel dit artikel