door

Rookvrije campus

15/01/2019

In de ruim twintig jaar dat ik dagelijks op onze campus kom, is er behoorlijk wat verbeterd dankzij alle verbouwingen. Het frustreren van de campusbewoners is in al deze verbouwingen een rode draad gebleken. Toch is er één maatregelen die de universiteit nog niet heeft genomen: het helemaal rookvrij maken van de campus.

Het grijze skelet dat onze campus ontsierde, is vervangen door Vertigo (waar de beschermingsfolie nu wel een keer vanaf gehaald mag worden) en in begin van deze eeuw werden onze gebouwen rookvrij (tot de frustratie van sommige bewoners, die nog jaren lang stug door bleven roken in hun kantoren).

Bovenop de W-hal verscheen MetaForum en niemand dacht dat je van zo’n lelijke fabriekshal zo’n mooi gebouw kon maken. Het is zelfs bijna helemaal waterdicht. En onlangs werd Atlas opgeleverd. Ook nu weer een duidelijke visuele verbetering. Ik moet nog zien dat nu ook echt begonnen wordt met de sloop van het Paviljoen, want dat dat binnenkort gesloopt wordt, hoor ik al twintig jaar.

Rode draad

Het frustreren van de campusbewoners is in al deze verbouwingen een rode draad gebleven. Het MetaForum kreeg geen fietsenstallingen en parkeerplaatsen moesten wijken voor grijze betonnen vlakken. Het meest verbazingwekkende vind ik echter het feit dat geen van de gebouwen die de afgelopen twintig jaar zijn neergezet voorzien zijn van fatsoenlijk bruikbare onderwijsruimten. Alsof de architecten zelf nooit in collegezalen hebben gezeten en daarom dus niet weten hoe die ontworpen moeten worden.

Deze trend begon in Vertigo, waar een collegezaal onderdeel gemaakt werd van de ingang. In Metaforum werden instructiezalen gemaakt die zo laag zijn dat projectieschermen op kniehoogte hangen en krijtborden elkaar altijd in de weg zitten. De oplossing daarvoor in Flux en Luna zijn zalen met meerdere tv-schermen (en minder krijtborden). Op soms wel vier plaatsen tegelijk kan een student slides bekijken, maar iets aanwijzen met een pointer is onmogelijk, dus als docent moet je achter je computer blijven staan. Ook de enorm brede collegezaal in Atlas heeft twee schermen naast elkaar. Volkomen onbruikbaar voor enigszins interactieve colleges.

Rookvrij

Ondanks alles is er één maatregel die de TU/e nooit genomen heeft die toch ook voldoende gebruikers zou frustreren. Onze campus is nooit geheel rookvrij gemaakt. Ik stel voor om in 2019, in navolging van het Erasmus MC, de gehele campus tot rookvrij gebied te verklaren. Geen sigarettenwalm meer in de Markthal, of voor de deuren van het Auditorium, maar schone lucht op de Groene Loper.

Dit past mooi in de groene ambities van de TU/e. Ik weet ook al een prima locatie voor een rookhok. Op het MMS-terrein is plek zat, daar komt nooit iemand.

Deel dit artikel