door

Show me the money

09/10/2018

De eerste weken van dit nieuwe collegejaar werden gekenmerkt door geharrewar rondom de invoering van nog meer numeri fixi. Bij de opening van het Academisch Jaar kondigde collegevoorzitter Jan Mengelers aan dat het voor het studiejaar 2019-2020 onvermijdelijk was om de instroom bij nog vier opleidingen in te dammen.

Al snel werd duidelijk dat de aankondiging van Mengelers ook bij Technische Wiskunde, die een van de kandidaten was, als een verrassing werd ontvangen. Wat, ook bij ons? Maar die honderd plus eerstejaars zijn toch geen probleem? Bij deze opleiding zal men zich de tijden nog kunnen heugen dat de instroom nog geen twintig eerstejaars bedroeg en de toenmalige onderwijsminister serieus overwoog om al die kleine opleidinkjes dan maar in een of twee steden samen te voegen. Groot zal daar de opluchting zijn geweest dat ze voor komend jaar de selectiedans ontsprongen zijn. En ook bij Innovation Sciences bleek nog een jaartje uitstel mogelijk.

Vanwaar dan die aankondiging van onze roerganger? Zit daar meer achter dan enkel de angst voor oplopende student-staf-ratio’s of nog verder uitpuilende collegezalen? Uit de industrie stegen na de aankondiging weer kreten van afgrijzen op. Nog meer studentenstops? Funest voor de hele Brainport-regio en wellicht voor heel Nederland. Overheid doe er iets aan, dit mag niet gebeuren!

Gelukkig had onze voorzitter een oplossing paraat: voeg jaarlijks vijftig miljoen toe aan ons budget van tweehonderd miljoen en we zullen kijken wat we kunnen doen. Eigenlijk dus een charmante vorm van chantage, met het bedrijfsleven als medeplichtige. Misschien had men het afgekeken bij Shell en Unilever die minister-president Mark Rutte lang wisten te overtuigen - "We'll make you an offer you can't refuse" - van de noodzaak om de dividendbelasting af te schaffen.

Voor zover ik weet, heeft onderwijsminister Ingrid van Engelshoven nog geen koffer met geld onder een bruggetje bij de Dommel gezet. Al zal vanuit diverse hoeken wel druk op dit kabinet worden uitgeoefend om te voorkomen dat Robert-Jan Smits, per april 2019 onze nieuwe collegevoorzitter, en zijn collegebestuurders aan de andere TU's bij de opening van het Academische Jaar 2019-2020 weer de NF-kaart moeten trekken.

Deel dit artikel