door

CLMN | Oud en nieuw

16/09/2014

De eerste donderdag van het collegejaar is er bij ons een om naar uit te kijken. Ter gelegenheid van de bestuurswissel reizen bestuur, leden en gepensioneerde leden af naar Maastricht. Aldaar wordt ons lied ten gehore gebracht onder het standbeeld van Jan Pieter Minckelers, wiens vlam helaas minder eeuwig blijkt dan gedacht. Vervolgens wordt er gedineerd, waarna men onder het genot van een treincantus terugreist naar Eindhoven. Met al het plezier dat ik hier jaarlijks aan beleef, was ik nieuwsgierig wat andere studieverenigingen voor gebruiken handhaven bij de bestuurswisseling.

Aldus ging ik met mijn kladblok op pad. Een aantal tradities komt overeen. Zo heeft elke vereniging een wisselings-ALV en wordt voor alle nieuwe besturen een constitutieborrel georganiseerd. Na deze borrels moeten nieuwe bestuursleden regelmatig naar huis gerold worden. Verder is het bijna overal gebruikelijk dat het oude bestuur de verenigingsruimte trasht. De creatieve uitvoering van deze taak zorgt voor grote hilariteit bij iedereen die het resultaat te zien krijgt. Het nieuwe bestuur is meestal iets minder enthousiast.

Het leukst zijn echter de unieke gevallen. Intermate bijvoorbeeld (waar ik met thee en cake werd ontvangen) wisselt al in mei, waardoor hun constitutieborrel de populairste, maar misschien ook wel de zwaarste is voor het nieuwe bestuur. Bij Simon Stevin wordt de kamer niet meer getrasht, vanwege een zekere editie met appelstroop in de verwarming. Van der Waals geeft lunch aan alle leden en Industria kookt avondeten. Die laatste doet overigens niet aan bestuurskamers versieren, want “daar zijn we te nuchter voor”.

Een paar uur en acht studieverenigingen verder ben ik lichtelijk teleurgesteld. Niet één van de andere verenigingen organiseert een activiteit zoals eten in Maastricht. Er is van alles te doen voor de besturen, maar de “normale” leden hebben er helaas bar weinig aan. De belangrijkste conclusie die ik kan trekken na deze tocht is dat ik blij ben dat ik bij Japie zit!

Deel dit artikel