door

De mooiste tijd van je leven

21/06/2021

Daar is ie dan, mijn laatste column. Na zes jaar schrijven voor Cursor stop ik op een mooi rond getal, nummer vijftig. Voordat ik de ‘mooiste tijd van mijn leven’ afsluit, neem ik graag nog even de gelegenheid te baat om de belangrijkste boodschappen uit mijn vorige negenenveertig columns samen te vatten en wat traditioneel gezapige bedankjes te doen.

Een van de centrale thema’s van mijn vroege columns was een haat voor alles wat vaag en kunstzinnig is (met andere woorden: USE en Studium Generale). Ik ben de laatste paar jaar veranderd van houding, omdat het me steeds duidelijker werd dat USE-docenten niet liegen over het belang van hun vakken. Ik dacht steeds dat we met wat sommetjes de boel wel zouden kunnen oplossen, maar niets bleek minder waar te zijn in latere vakken, projecten en nu ook mijn eerste grotemensenbaan.

Laat ik dus duidelijk zijn: USE is minder useless dan de gemiddelde student denkt en we zouden allemaal gebaat zijn bij minder cirkeltrekken over hoe een USE-vak ‘gratis studiepunten’ is. We moeten dan maar voor lief nemen dat het af en toe wat vaag kan zijn.

Dit zal ontzettend pretentieus klinken, maar ik ben ook positiever geworden over USE en SG omdat ik later in mijn studententijd écht ontzettend heb genoten van het ‘verbreden van mijn horizon’. Precies datgene waarvoor ik eerst m’n neus ophaalde. Zo ontmoette ik veel internationale mensen, deed ik een tijdje mee aan een bijbelleesclubje, ik ging bij een sportvereniging en maakte een jaar deel uit van een studententeam. Hier haalde ik ontzettend veel voldoening uit, ook al leidde het altijd tot een volle agenda.

Mijn hoofdboodschap is daarom: zie studeren als een mogelijkheid om zoveel mogelijk verschillende mensen te ontmoeten en perspectieven te begrijpen, en - voordat we het vergeten - veel lol te hebben. De TU/e is een fantastische smeltkroes aan mensen en ideeën die dit perfect faciliteert. Dit is de soort afgezaagde wijsheid die je de bachelordean of elke faculteitsmedewerker kunt horen verkondigen tijdens de Intro, maar dat maakt het niet minder waar. Achteraf gezien had ik me eerder moeten openstellen. De gemiddelde student weet dit al lang, maar er lopen ongetwijfeld nog een aantal Leander-types rond op de TU/e die zich dat ook moeten realiseren.

Om af te sluiten: dankjewel aan de redactie van Cursor voor de ondersteuning en feedback. Ik maak na zes jaar aan secure correcties nog steeds dt-fouten en hele rare zinsconstructies, excuses daarvoor. Sommige columns (inclusief deze) waren lekker te laat en sommige maakten af en toe wat emoties los. Dankjewel aan alle lezers en mensen die reacties achterlieten.

Oh ja, en ga op kamers (fuck heen en weer treinen), ga stemmen (interesseert me niet waarop), lees de krant (maar pas op, ze stapelen zich op), praat over je problemen met vrienden (je kan niet alles alleen doen) en doe je stage in het buitenland (of niet, je kan ook gewoon in Nederland je horizon verbreden).

Deel dit artikel