door

CLMN | Altijd welkom

06/03/2013

De New Yorkse burgemeester en voormalig zakenman Michael Bloomberg deed onlangs een donatie van $350 miljoen aan de Johns Hopkins University, waar hij jaren geleden afstudeerde. En hij is zeker niet de eerste superrijke Amerikaan die iets wil terugdoen voor zijn ‘alma mater’ en zijn voormalige universiteit een gulle schenking doet. Het is jammer dat dit soort vrijgevigheid in Nederland een stuk minder vaak voorkomt, zelfs met minder exorbitante bedragen.

Het totale bedrag dat Bloomberg aan zijn universiteit heeft overgemaaktCLMN | Altijd welkom kwam met de recorddonatie uit op maar liefst $1.1 miljard, oftewel zo’n €850 miljoen. Voor de goede orde: voor een dergelijk bedrag bouw je toch al gauw zeker 15 MetaForums. In tijden dat universiteiten moeten bezuinigen, zou het bijzonder welkom zijn als ook hier rijke alumni hun universiteit een steuntje in de rug zouden geven.

Natuurlijk, ik begrijp dat er in Nederland een stuk minder miljonairs wonen en dat er helaas geen TU/e-alumni zijn die met het opstarten van hun eigen bedrijf zo de top-10 van de Quote500 zijn binnengestormd, maar een bestuursvoorzitterschap bij een Philips, Bayer of KLM levert doorgaans toch een bovenmodaal salaris op en gaat vaak ook nog gepaard met lucratieve bijbaantjes.

Is het deels bescheidenheid, dat men het hier niet zo nodig vindt om met zijn geld te koop te lopen en zijn naam op een of ander gebouw te laten prijken? Of is het juist de oud-Hollandsche gierigheid, deels gevoed door de overtuiging dat menige rijkaard zijn vergaarde vermogen toch vooral aan zichzelf te danken heeft? Of doneren bemiddelde Nederlanders hun geld liever aan iets anders, zoals hun oude studentenvereniging of een goed doel?

Hoe dan ook, ik ben benieuwd of het de TU/e lukt om in de toekomst grote schenkingen binnen te halen. Het donatieformuliertje op de website van het UFe doet niet vermoeden dat daar op dit moment bedragen met louter minimaal vijf nullen circuleren. Wellicht biedt Campus 2020 een mooie aanleiding voor donaties. Kan het probleem dat het nieuwe natuurkunde-/elektrotechniekgebouw nog geen naam heeft ook gelijk worden opgelost. Te koop aangeboden: vernoeming van gebouw van de faculteiten TN/EE, t.e.a.b.

Deel dit artikel