door

CLMN | Betonnen plafond

03/06/2015

Bijzonder initiatief werd er deze week gelanceerd: Athena’s Angels, een roep van vier vrouwelijke hoogleraren om eerlijke kansen voor mannen en vrouwen in de academische wereld. Triest wel dat dit nodig is. De vraagt rijst in hoeverre op onze campus vrouwen een eerlijke kans krijgen om op een felbegeerde leerstoel te belanden. TU/e, where discrimination starts?

Dat het in het bedrijfsleven voor vrouwen lastiger is om op topposities te belanden, was al langer bekend. De alfamannetjes weten met hun masculiene gedrag hun apenrots te beschermen en houden zo het glazen plafond waar veel vrouwen vroeg of laat tegen opknallen in stand. Bedroevend, eens te meer omdat uit onderzoek blijkt dat (gender)diversiteit een positief effect heeft op het eindresultaat.

In de wetenschappelijke wereld lijkt de situatie dus niet veel beter. De cijfers en onderzoeksresultaten die de engelen van de Griekse godin van de wijsheid op hun website uiteenzetten zijn schrikbarend. Niet zozeer het feit dat vrouwen worden achtergesteld, maar meer nog de zure en ongefundeerde reacties als deze decalage wordt aangekaart, vind ik schrijnend. Juist van de academische wereld zou je mogen verwachten dat men openstaat voor onderzoeksbewijzen én voor het debat om het aangetoonde probleem op te lossen. Dat blijkt helaas niet altijd zo te zijn.

Las deze week dat ook in de wetenschapswereld blaten helpt: artikelen met wollige abstracts worden vaker geciteerd dan die met een heldere en kernachtige samenvatting, zo blijkt uit onderzoek. Slap lullen lijkt dus bevorderlijk voor je academische carrière. Ligt daar dan de oorsprong van de mannelijke overheersing op leerstoelen? De ironie om in deze rubriek te beantwoorden of mannen beter zijn in geblaat, ga ik met alle plezier uit de weg.

Hoe dan ook, lichtpuntje is dat onze universiteit haar ogen niet volledig sluit voor het probleem. In 2013 al trok het CvB aan de bel en werden faculteiten gestimuleerd en in extremis zelfs gedwongen om vrouwelijke UD’s aan te stellen. Het is te hopen dat de nieuwe rector deze maatregel voortzet, en gevoed door deze noodkreet wellicht zelfs uitbreidt. Wat mij betreft worden de plafonds in het nieuwe Hoofdgebouw straks niet van glas, maar gewoon van oerlelijk typisch TU-beton.

Deel dit artikel