Mark Fronen. Foto | Bart van Overbeeke
door

UR | De tribune

17/04/2015

Afgelopen universiteitsraadsvergadering is het gelukt om de publieke tribune vol te krijgen door besturen van diverse verenigingen te mobiliseren. Dit om aan te geven dat het verenigingsleven veel studenten na aan het hart ligt en studenten hierover duidelijkheid te verschaffen. Komende vergadering is de jaarlijkse OER-vergadering, wat ook veel studenten aangaat - maar of de publieke tribune zo vol zal zitten, is nog maar de vraag.

Het mobiliseren van studenten om een mening uit te dragen en betrokkenheid van studenten te laten zien, komt stiekem nog best vaak voor. De afgelopen tijd al helemaal met alle protesten in Amsterdam tegen het leenstelsel en daarna tegen het rendementsdenken. Toch zie je hier op de TU/e niet veel terug van dit soort protesten en mobilisaties. 

Met het mobiliseren van alle koepels voor de afgelopen UR-vergadering, wilden we hen duidelijk maken wat er gaat veranderen door het aannemen van het studentlife-document. Het was bijzonder om van Hans van Duijn te horen - tijdens een van zijn laatste vergaderingen als rector - dat hij de tribune in al die tijd nog nooit zo vol had gezien. Het is goed om te zien dat studenten opstaan als er iets écht toe doet, maar ook jammer dat dit niet vaker voorkomt.

Dat het publiek wegblijft bij de raadsvergaderingen, heeft aan de onderwerpen niet gelegen: de afgelopen jaren zijn veel grote veranderingen geweest, waaronder de invoering van de harde knip en het BSA. Het zijn stuk voor stuk onderwerpen die élke student aangaan. Hierbij dus nogmaals de oproep: kom naar de UR-vergaderingen, verras het CvB opnieuw met de hoge opkomst, en laat zien dat je betrokkenheid bij studentenzaken belangrijk vindt.

Deel dit artikel