Eefke Winkelmolen.
door

UR | ‘The Honor Code’

05/03/2015

Alle Nederlandse universiteiten kampen met fraudeproblemen en zo ook onze eigen technische universiteit. In Amerika al een lang bekend begrip en wellicht een oplossing voor de fraudeproblemen op de Nederlandse universiteiten. De Honor Code die aan Amerikaanse universiteiten al decennialang wordt gebruikt, berust op het afleggen van een eed. Een eed waarin gezworen wordt geen plagiaat te plegen, geen hulp te ontvangen of geven aan anderen. Een eed die nageleefd wordt door alle studenten. De gevolgen van meineed zijn dan ook zwaar: verwijdering van de universiteit.

Fraude is er in allerlei vormen, maar het grootste probleem aan de TU/e vormt het afkijken tijdens tentamens. Studenten zijn de afgelopen jaren steeds creatiever geworden met manieren vinden om te frauderen. De universiteit neemt allerlei maatregelen om de creativiteit van studenten tegen te gaan. Zo worden studenten tegenwoordig aan het handje genomen en mogen ze onder het toeziend oog van een surveillant naar het toilet gaan.

Niet alleen de toiletbezoeken worden zorgvuldig gecontroleerd. De broekzakken van de student zijn het volgende slachtoffer. Smartphones worden verbannen uit de tentamenzalen, want sinds de komst van deze technologie is frauderen steeds makkelijker geworden.

De TU/e steekt veel moeite in het tegengaan van frauderen door de student, maar is het niet de student zélf die uiteindelijk moet stoppen met frauderen? Er zullen altijd manieren zijn om de regels te omzeilen, maar je integriteit en trots als wetenschappelijk student gaan naar de maan, wanneer je je laat verleiden tot zulke overtredingen. Het studeren aan de universiteit moet als doel hebben je kennis te verrijken en om het beste uit jezelf te halen.

Heb genoeg zelfrespect om het op eigen kracht te doen.

Deel dit artikel