Wouter Boerjan | fractielid Eindhovense Studentenraad
door

UR | Flexstuderen

24/03/2017

De deadline voor universiteiten om zich aan te melden voor deelname aan de pilot met flexstuderen is verstreken. De TU/e doet niet mee. Bij studenten uit onze achterban merkten we dat er best veel interesse is voor deze vorm van studeren.

Aan flexstuderen zitten echter meer haken en ogen dan je in eerste instantie denkt. Het klinkt mooi, betalen per vak en binnen je eigen tempo je studie halen, maar dat blijkt niet het uitgaanspunt te zijn. De pilot is namelijk bedoeld voor studenten die bij aanvang van hun studie al weten dat ze er waarschijnlijk langer over gaan doen. Denk aan jonge ondernemers, mantelzorgers, gehandicapten en studenten met een eigen gezin. Ook de Eindhovense Studentenraad (ESR) vindt dat studeren voor deze studenten mogelijk en betaalbaar moet zijn.

De afgelopen twee maanden heeft de ESR de opzet van de pilot nader bestudeerd en er over gesproken met de andere partijen in de U-raad en met het College van Bestuur. Helaas is ons CvB er minder enthousiast over. Volgens het bestuur heeft de TU/e een mooi samenhangend curriculum en zou deelname aan de pilot daar geen positieve bijdrage aan leveren.

Ook leden uit andere fracties in de U-raad plaatsten kanttekeningen. Ondersteunend personeel zou mogelijk extra belast worden en op dit moment zijn er al meerdere regelingen die op een vergelijkbare wijze steun bieden aan studenten. Zo kunnen topsporters aanspraak maken op een speciale regeling en zijn er verschillende manieren waarop studenten met een beperking geholpen kunnen worden. Kijk voor de mogelijkheden daarvoor bij ons Profileringsfonds. Flexstuderen zou volgens de ESR echter nog extra mogelijkheden kunnen bieden.

Op andere instellingen gaat men, ook na veel wikken en wegen, wel aan de slag met de pilot, zoals aan de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool Utrecht en Tilburg University. Wij zullen nauwlettend volgen hoe de pilot zich de komende jaren daar verder ontwikkelt. Want wie weet wordt flexstuderen ‘een voorportaal tot een leven lang leren’, zoals Pieter Duisenberg, kamerlid van de VVD, het flexstuderen ooit omschreef.

Deel dit artikel