Rogier van der Klauw.
door

UR | Win-win-model

31/10/2013

De aankomende UR-vergadering krijgen we een onderbouwde reactie van het College van Bestuur op het voorstel ‘Collegegeldvrij besturen’ van Groep-één. Dit houdt in dat een student die zich een volledig collegejaar fulltime bezighoudt met een bestuursfunctie of studentenproject, dat jaar geen collegegeld hoeft te betalen.

De student schrijft zich uit bij de universiteit, maar kan nog wel aanspraak maken op een beurs uit het profileringsfonds en via een contract gebruikmaken van studentenhuisvesting. Hiermee verbeteren de rendementscijfers van de TU/e, ervaren studentbestuurders minder financiële druk en wordt het aantrekkelijker om een actief studentenleven te hebben. In onze ogen dé ideale oplossing om het huidige prestatiegebonden studentenleven een flinke stimulans te geven en tegelijkertijd de universiteit te voorzien van betere rendementscijfers.

Of toch niet? Het CvB dacht er na het aanreiken van het Groep-één-voorstel anders over; hun ‘intrinsieke standpunt’ was om het collegegeldvrij besturen nog niet te faciliteren, voor de onderbouwing daarvan moesten we wachten. Gelukkig is het nu zover; op maandag 25 november krijgen we -om hierbij de woorden van collegevoorzitter Arno Peels te gebruiken- ‘de basisargumentatie waarom het (collegegeldvrij besturen, -RvdK) eigenlijk een onwenselijke situatie is’.

Wij zijn zeer benieuwd naar deze argumentatie en zullen ons stevig blijven inzetten om studenten de mogelijkheid te geven zich te ontwikkelen naast hun studie. Of dit nu fulltime of parttime is. Wie wil zien hoe we dat in de praktijk doen, is maandag 25 november vanaf 16.00 uur welkom in de DorgelozUR | Win-win-modelaal in gebouw Traverse als de U-raad met het CvB vergadert.

Deel dit artikel