Anne van Eeden.
door

UR | Laptop op slot

19/09/2014

Een welbekend fenomeen aan het begin van het collegejaar: (nieuwe) studenten die in de rij staan om hun nieuwe TU/e-laptop op te halen in het kamertje naast het STU. Mensen die uitkijken om hun nieuwe praal in ontvangst te nemen die hen de komende vijf jaren tot steun zal zijn. Vol trots gaan zij aan de slag en wordt de laptop het dagelijkse reismaatje van huis naar de universiteit en retour. Dit is een geweldige regeling waar de TU/e en haar studenten trots op mogen zijn.

Helaas trekt zo’n mooie nieuwe laptop ook ongewenst publiek; de beruchte laptopdieven. Het stelen van laptops gebeurt jammer genoeg nog (te) vaak en niet alleen aan onze universiteit maar door het hele land. Mensen die even naar het toilet lopen of kopietjes ophalen, zijn een makkelijk doelwit om van te jatten.

Om deze diefstal te voorkomen, is de Eindhovense Studentenraad (ESR) aan het begin van dit collegejaar een campagne begonnen om studenten erop attent te maken. De ESR-leden zullen de aankomende weken rondes maken in het MetaForum met attentiebriefjes. Hierop staat of je laptop wel of niet goed beveiligd is en wordt naar de site verwezen voor meer informatie.

Het onbeveiligd achterlaten van laptops is immers simpel te voorkomen door de laptop te vergrendelen met een laptopslot. Er zijn genoeg voorzieningen op de TU waaraan deze bevestigd kunnen worden. Bovendien kan een slot eenvoudig aangeschaft worden in de studentenshop in MetaForum. De komende maand zal de ESR deze procedure nog enkele malen uitvoeren.

Iedereen aan deze mooie technische universiteit kent de waarde van een laptop, en zeker de ernst van het ontbreken van dit onmisbare stukje technologie. Bij deze dus een oproep aan de oplettende TU/e-bewoners: maak elkaar attent op de beveiliging van onbeheerde laptops en houd de boeven buiten!

Deel dit artikel