W-hal wordt MetaForum

Het College van Bestuur heeft vorige week de naam MetaForum vastgesteld als nieuwe naam voor de W-hal. De namencommissie heeft de selectie gemaakt uit zo’n 150 suggesties die via de mailbox binnen waren gekomen en een brainstorm met de toekomstige gebruikers van het gebouw leverde circa 75 ideeën op. De bedenker van de nieuwe naam is Marcel van Buijtenen, die op 1 augustus met pensioen gaat na 33 jaar werken bij de TU/e .

door

Van Buijtenen, bedenker van de naam en vroeger werkzaam bij de bibliotheek, zegt dat hij al in 1999 nauw betrokken was bij het ontwikkelen van een concept voor een zogeheten unilocatie waar de academische wereld samen zou komen voor het vinden van informatie, werken, eten, drinken en ontmoetingen. Van Buijtenen: “Dat vroeg echt om een metamorfose en daar waren we toen al mee bezig. Dat daar Wiskunde, de moeder alle wetenschappen, straks nog boven komt te zitten, maakt het alleen nog maar mooier.” Enige jaren daarna bedacht Van Buijtenen daarvoor al de term MetaForum, die nu dan ook gekozen is. 

De namencommissie had een duidelijke voorkeur voor deze naam. MetaForum verwijst naar het woord metafoor, een stijlfiguur waarbij een begrip vervangen wordt door een beeld. Het gebouw wordt gezien als het nieuwe hart van de campus. Forum staat voor de Romeinse markplaats waar het openbare leven zich afspeelde en heeft ook de betekenis gekregen van een groep discussiërende deskundigen. Het Griekse woord ‘meta’ staat letterlijk voor ‘naast’, ‘er tussen’, ‘er achter’. Daarmee verwijst het naar het uit het Forum oprijzende deelgebouw waarin de faculteit Wiskunde en Informatica komt.

Over de namen die op de shortlist zijn gekomen, wordt niet gecommuniceerd laat drs. Joep Huiskamp (voorzitter van de namencommissie) in een reactie per mail weten, omdat ‘je maar nooit weet of daar niet een interessante naam voor een toekomstig ander nieuw gebouw tussen zit’. De naam wordt volgens Huiskamp geleidelijk aan gebruikt, bijvoorbeeld op de bouwplannen. Als alles volgens plan verloopt, opent MetaForum in de zomer van 2012 haar deuren. 

Deel dit artikel