door

CLMN | De hype der nikszeggendheid

16/11/2015

Nog een paar jaartjes slapen en we mogen weer een lintje doorknippen! Als paddenstoelen schieten ze uit de grond, die gerenoveerde gebouwen, maar een nieuw Hoofdgebouw met een oude naam? No way Jose. Gelukkig is een gepassioneerde naamgevingscommissie reeds hard aan de slag gegaan met het uitbesteden van de naamgeving aan de rest van de campusgemeenschap. De tijd dringt - we hebben tot 23 november - dus hoog tijd om ons over dit complexe vraagstuk te buigen. Bij Bouwkunde weten we immers: deadline is deadline. Behalve als je aannemer bent.

Een nuttig idee begint bij de criteria waar het aan moet voldoen. De eisenlijst van vandaag bevat maar liefst zeven zorgvuldig bepaalde punten. De gebouwnaam moet ten eerste passen in het rijtje van de al gerenoveerde buren Vertigo, Metaforum, Helix en Flux. Tevens mag het niet refereren aan de gebruikers. Als formaliteit staan zaken als ‘mag niet kwetsend zijn’, ‘mag geen persoonsnaam zijn’ en ‘wordt gewaardeerd als iedereen het kan uitspreken’ uiteraard op de shortlist. Verder moet het passen bij de uitstraling van het gebouw en oh ja, het moet ook nog een beetje origineel zijn.

Dus, eens even kijken bij de buren dan maar. Vertigo heet Vertigo omdat het groen is, nemen we aan. Over Metaforum valt op poëtisch filosofisch vlak veel te zeggen, maar gezien de exact-aangelegde aard van de TU/e-bevolking is het plausibel dat het feit dat het in essentie een Meta plus een Forum is hier de doorslag gaf. Helix is… duidelijk geen spiraal. Het bovenaanzicht van het gebouw is H-vormig en ook dit gebouw mocht waarschijnlijk geen Hassan of H*** heten, dus Helix. Flux is er een beetje ‘tussendoor geglipt’; de gebruikers blijven vooralsnog op hun plaats dus zullen we gedogen dat de naam verband lijkt te houden met elektrotechniek.

Lang verhaal kort: we hebben één gebouw dat vernoemd is naar een kleur, één gebaseerd op functie, één naam is afgeleid van de vorm en verder hebben we nog iets wat lijkt op een stiekeme verwijzing naar de gebruikers. Gemeenschappelijke noemers? Een vleugje willekeur, een snufje progressiviteit en vooral een algemeen gevoeld begrip voor het uitbesteden van het verzinnen van al deze namen. En de zo prominent naast het water gesitueerde grijze kolos op spijlen? Ik zeg laten we hem Nix noemen - dan hebben we tenminste iets.

Deel dit artikel